Landslide stabilization in weathered Tuffite, northern Turkey
Karadeniz bölgesinde ayrışmış tüfitte heyelan stabilizasyonu
- Tez No: 153124
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Heyelan, İnklinometre, Ayrışmış tüfit, Geriye dönük analiz, Makaslanma dayanımı parametreleri, Şev stabilizasyon teknikleri, Landslide, Inclinometer, Weathered tuffite, Back analysis, Shear strength parameters, Slope stabilization techniques
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Giresun - Espiye sahil yolunun yapımı sırasında Km: 1+030 - 1+170 aralığında bir heyelan gerçekleşmiştir. Bu çalışmada, heyelanın nedeni ve mekanizmasının araştırılması ve uygun bir stabilizasyon tekniğinin önerilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, mühendislik jeolojisi haritalaması, zemin etüt sondajı, yerinde deneyler ve laboratuvar deneylerinden oluşan bir alan araştırma çalışması yapılmıştır. Çalışma alanı, üstten tabana doğru, ayrışmış tüfıt, tüfit, filiş ve dasitik tüfit birimlerinden oluşmaktadır. Heyelan genellikle ayrışmış tüfit ile filiş arasındaki dokanak tarafından kontrol edilmekte olup yenilmenin sebebi şevin topuğunda yapılan iki ayrı kazı çalışmasıdır. Bu kazılardan birincisi restoran binasının temeli için yapılmış olan, diğeri ise Giresun - Espiye sahil yolunun genişletilmesi amacıyla yapılan kazıdır. Heyelanın detaylı modellemesi tamamlandıktan sonra geriye dönük şev analiz metoduyla kayma düzleminin makaslama dayanım parametreleri hesaplanmıştır. Geriye dönük hesaplamaların sonucunda c = 2,5 kN/m2 and '= 9° değerleri bulunmuştur. Heyelanın stabilizasyonu için yeraltı ve yüzey sularının drenajı, topuk dolgusu gibi teknikler çalışılmış olup en uygun stabilizasyon metodu önerilmektedir. Hesaplamalarda SLOPE/W bilgisayar programı yardımıyla Morgenstern-Price ve Spencer metodları kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
A landslide occurred during the construction of the Giresun - Espiye road between Km: 1+030 - 1+170 in April 2003. Investigating the causes and mechanism of this slope failure along with suggesting a proper stabilization technique is aimed in this study. For that purpose, a detailed site investigation study, including engineering geological mapping, drilling work, in situ and laboratory tests, was performed. Weathered tuffite, tuffite, flysch and dacitic tuffite, from top to bottom, are the major units in the study area. A“translational slide”occurred in completely weathered tuffite owing to the disturbance of the stability of the slope by the excavations performed at the toe of the slope; particularly the foundation excavation for the restaurant building and for the road cut for the Giresun - Espiye road. After establishing the model of the landslide in detail, shear strength parameters of the failure surface were determined by the back analysis method as c = 2.5 kN/m and (J," = 9° Toe buttressing, ground water and surface water drainage options were considered for stabilizing the slope. For the back analysis calculations, the Morgenstern-Price and Spencer methods were used with the aid of the SLOPE/W computer program.