Experimental investigation of flow separation from rigid walls with salient edges
Belirgin kenarlı katı duvarlar üzerindeki akım ayrılmasının deneysel olarak incelenmesi
- Tez No: 153133
- Danışmanlar: PROF.DR. NAFİZ ALEMDAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Araba Aerodinamiği, Ahmed Şekli, Akım Ayrılması, Su kanalı ölçümleri, Hidrojen Balonu, Elektrolitik Tortulaşma, PIV vı, Car Aerodynamics, Ahmed Body, How Separation, Water Channel Measurements, Hydrogen Bubbles, Electrolytic Precipitation, PIV IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
öz BELİRGİN KENARLI KATI DUVARLAR ÜZERİNDEKİ AKIM AYRILMASININ DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ AKÇALI, Fikri Yüksek Lisans, Havacılık ve Uzay Mühendisliği Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nafiz ALEMDAROGLU Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Andreas SPOHN Ocak 2004, 144 sayfa Bu tez, eğimli katı bir duvar üzerindeki akım ayrılmasının oluşmasını deneysel olarak incelemekte ve sonuçlarını sunmaktadır. Otomotiv araçlarında ve kargo kapaklan arkada bulunan uçaklarda bu tür eğimli yüzeylere rastlanmaktadır. Bu yüzeyler nedeniyle, söz konusu cisimler üzerinde sürüklenme kuvvetleri artmaktadır. Ahmed ve ekibi, 1984 yılından bu yana basitleştirilmiş otomotiv şekilleri üzerinde çalışmaktadırlar. Özellikle arka tarafta bulunan eğimin, akım ayrılmasına büyük etkisi olduğunu göstermişlerdir. Bu çalışmada, alam ayrılmasını iki boyutlu koşullarda inceleyebilmek için, söz konusu şekil daha da basitleştirilmiştir. Deneysel konfigürasyon sabit, yatay bir ön panel ve bunun arkasına eklenmiş olan eğim açısı değişebilen bir arka panelden oluşmaktadır. Deneyler, akım yapısını, akım görüntüleme teknikleriyle analiz edebilmek için düşük hıza sahip bir su tünelinde yapılmıştır. Hidrojen baloncukları görüntüleme tekniği ve PIV ölçümleri ile akım yapısının niteliği ve niceliği hakkında bilgiler toplanmıştır. Akım ayrılmasını daha ayrıntılı inceleyebilmek için elektrolitik çökertme tekniği kullanılmıştır. Deneyler, 24800 ve 50500 Reynolds sayılarında, 0 ila 35 derece arasında değişen eğim açılarında yapılmıştır. Eğim açısının ve Reynolds sayısının fonksiyonu olarak iki çeşit akım ayrılması gözlenmiştir. Bunlardan ilki artan basınçtan kaynaklanan sınır tabakaayrılması ile oluşan akım kopması, diğeri ise belirgin kenardan kaynaklanan ve“eylemsizlik ayrılması”olarak tanımlanan akım ayrılmasıdır. Akım aynlmalanmn kontrolü için ileride geliştirilecek olan stratejilerin bu iki farklı ayrılmanın niteliklerine bağlı olacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF FLOW SEPARATION FROM RIGID WALLS WITH SALIENT EDGES AKÇALI, Fikri M. S., Department of Aerospace Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nafiz ALEMDARO?LU Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Andreas SPOHN January 2004, 144 pages This thesis presents the experimental results on the formation of flow separation from a rigid wall with a salient edge. In the case of automotive vehicles or aircrafts with rear cargo compartment doors, such salient edges are at the origin of separated wake flows resulting in increased drag and other disturbing effects. Recent studies of Ahmed et al. (1984) on simplified geometries showed the strong influence of the slant angle on the flow separations. In this study, the geometry is further simplified to examine the flow separation under two-dimensional conditions. The experimental configuration consists of a fixed horizontal front panel and an attached rear panel with variable slant angle. The experiments were carried out in a low speed water channel to analyze the flow structure by flow visualization techniques. The hydrogen bubble technique and PIV measurements are used to obtain both qualitative and quantitative information on the flow structure. The electrolytic precipitation technique is used to analyze the flow separation in more detail. The slant angle varied between 0 and 35 degrees while the Reynolds numbers of the model was fixed to 24800 and 50500. As a function of slant angle and Reynolds number, two different types of flow separation were observed: boundary layer separation due to adverse pressure gradient and the so called“inertia! mseparation”at the edge singularity. Future strategies to control the formation of the wake flow highly depend on the very different flow structure of these two types of separation.