Foam characterization effects of bubble size and texture effects
Köpük karakterizasyonunda kabarcık boyutu ve desen etkileri
  1. Tez No: 153132
  2. Yazar: TUNA EREN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET EVREN ÖZBAYOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Köpük Karakterizasyonu, Boru viscometre, Görüntü analizi, Foam Characterization, Pipe- Viscometer, Image analysis
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
öz KOPUK KARAKTERIZASYONUNDA KABARCIK BOYUTU VE DESEN ETKİLERİ Eren, Tuna Yüksek Lisans, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Mehmet Evren Özbayoğlu Eylül 2004, 103 Sayfa Köpük, yüksek kesinti taşıyabilme, sıkıştınlabilme ve formasyon akışkanını kaldırabilme özelliklerinden dolayı en sık kullanılan düşük basınçlı sondaj akışkanlarından birisidir. Köpük reolojisi üzerine birçok çalışma yapılmıştır. Araştırıcılar, köpük davranışını Power Law ve Bingham Plastik gibi daha önceden tanımlanmış modelleri ele alarak, köpük içerisindeki gaz oranının bir fonksiyonu olarak geleneksel yollardan incelemişlerdir. Ancak, kabarcık boyutu ve kabarcık deseninin köpük davranışında etkili olduğu da bilinmektedir. Köpük, değişik köpük yapıcı kimyasallar kullanıldığında, gaz miktarının aynı olduğu hallerde bile değişik reolojik davranışlar göstermektedir Bu nedenle kabarcık boyutunu ve desenini de dikkate alan daha kapsamlı bir köpük karekterizasyon modeli gereklidir. Görüntü analizi ve bilgisayar teknolojisindeki gelişmeler, kabarcık boyutu ve deseninin gözlemlenebilmesini mümkün kılmaktadır. Bu çalışmada, köpüğün reolojik tanımının kabarcık boyutu ve desen etkilerini de dikkate alan daha kapsamlı bir model geliştirilmiştir. Üç değişik analiz metodu tanımlanmıştır; i) Genelleştirilmiş hacim eşitleme yaklaşımı ii) Genelleştirilmiş hacim eşitleme yaklaşımı ve görüntü analizi datası iii) Sadece görüntü datası. Analiz için ihtiyaç duyulan reolojik ve görüntü bilgileri, bu çalışma için kurulmuş olan ve farklı çaptaki dairesel borulardan oluşan bir düzenek yardımı ile elde edilmiştir.Basınç kayıplarının, kabarcık boyutunun, daireselliğin ve genel reolojik parametrelerin bir fonksiyonu olarak ±20 % hata payı ile hesaplanabildiği gözlemlenmiştir. Sadece görüntü bilgisinin kullanılması ile köpük karakterizasyonunun doğru ve çabuk bir şekilde yapılabilineceğinin mümkün olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FOAM CHARACTERIZATION EFFECTS OF BUBBLE SIZE AND TEXTURE Eren, Tuna M.Sc, Petroleum and Natural Gas Engineering Department Supervisor: Assist. Prof. Mehmet Evren Özbayoğlu September 2004, 103 Pages Foam is one of the most frequently used multiphase fluids in underbalanced drilling operations because of its high carrying capacity of cuttings, compressibility property, formation fluid influx handling, etc. Foam rheology has been studied for many years. Researchers tried to explain foam behaviour by using conventional methods, i.e., determining rheological parameters of pre-defined rheological models like Power law, Bingham Plastic etc., as a function of gas ratio. However, it is known that bubble size and texture of the foam is also effective on foam behaviour. When foam is generated by using different foaming agents, even if the gas ratio is constant, different rheological parameters are observed. Therefore a more general foam characterization method that uses the bubble size and texture of foam is required. Improvements on image analysis, and computer technology allow monitoring the bubble size and texture of foam bubbles. A more comprehensive model of foam rheology definition in which the bubble size, and texture effects of the foam body is developed. Three different analysis methodologies are introduced; i) Generalized volume equalized approach, ii) Generalized volume equalized approach and image processing data, and iii) Image processing data only. The necessary information including the rheological information and image data is acquired from the experimental set-up developed for this study. It has been observed that, the pressure losses could be predicted as a ivfunction of bubble size, circularity and general rheological parameters, in ±20 % certainty limit. It is also observed that using only the image information is possible to characterize the foam in an accurate and fast manner.