The effects of inspection error and rework on quality loss for a nominal the best type quality characteristic
Nominal-en-iyi türü bir kalite karakteristiği için muayene hatası ve yeniden işlemenin kalite kaybı üzerine etkileri
- Tez No: 153292
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜLSER KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: kalite kaybı, muayene hatası, yeniden işleme, %100 muayene, quality loss, inspection error, rework, 100% inspection IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
oz NOMİNAL-EN-ÎYİ TÜRÜ BİR KALİTE KARAKTERİSTİĞİ İÇİN MUAYENE HATASI VE YENİDEN İŞLEMENİN KALİTE KAYBI ÜZERİNE ETKİLERİ TAŞELtAYSUN Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Gülser Koksal Ağustos 2004, 119 sayfa Taguchi, kalite kaybını, hedef tüketici taleplerinden uzaklaşılan her birim karşılığında tüketiciye dayatılan kayıp olarak tanımlamaktadır. Bu tezde, nominal-en-iyi türü bir kalite karakteristiği için muayene hatası ve yeniden işlemenin kalite kaybı üzerindeki etkileri çalışılmıştır. Muayene hatalarının ve ayrı bir yeniden işleme biriminin bu lunduğu bir üretim ortamında, kalite karakteristiğinin dağılımı incelenmiştir. Kalite karakteristiğinin nihai dağılımının ortalama ve standart sapması türetildikten sonra, f arkh senaryolar için gerçek ve benzetim kalite kaybı değerleri elde edilmiştir. Ayrıca, muayene hatası ve süreç yeteneğinin yanında süreç ortalamasının hedeften sapmasının ve yeniden işlemenin varyansının etkileri de tam faktör faktöryel deney tasarımı ile çalışılmıştır. Sonuçlar, kalite iyileştirme projesini seçme kriterleri gibi olası kul lanımlar için tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF INSPECTION ERROR AND REWORK ON QUALITY LOSS FOR A NOMINAL-THE-BEST TYPE QUALITY CHARACTERISTIC TAŞELİ, AYSUN M.S., Department of Industrial Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Gülser KOKSAL August 2004, 119 pages Taguchi defines quality loss as the loss imposed to the consumer for each unit of de viation from the target consumer requirements. In this thesis, the effects of inspection error and rework on quality loss are studied for a nominal-the-best type quality char acteristic. The distribution of the quality characteristic in a production environment where there are inspection error and a separate rework facility is investigated. 100 % inspection policy is considered. After deriving the mean and variance of the re sulting distribution of the quality characteristic, the true and simulated quality loss values for a number of scenarios are calculated. Furthermore, effects of deviation of the process mean from the target and variance of the rework are studied besides inspection error and process capability through a full factor factorial experimental design. Results are discussed for possible uses as quality improvement project selec tion criteria.