Assembly line balancing with task paralleling
Operasyon paralelleme ile montaj hattı dengeleme
- Tez No: 153293
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NUR EVİN ÖZDEMİREL, PROF. DR. MERAL AZİZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Montaj Hattı Dengeleme, Operasyon Paralelleme, Dal-Sınır Algoritması, Assembly Line Balancing, Task Paralleling, Branch & Bound Algorithm IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
öz OPERASYON PARALELLEME İLE MONTAJ HATTI DENGELEME Kaplan, Özlem Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Nur Evin Özdemirel Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Meral Azizoğlu Eylül 2004, 89 sayfa Bu çalışmada, tek modelli montaj hattının operasyon paralelleme ile dengelenmesi problemi ele alınmıştır. Amacımız toplam istasyon açma maliyeti ve ekipman maliyetinden oluşan toplam maliyetin en aza indirilmesidir. Problemin çözümü için iki seviye operasyon paralellemeye izin veren bir Dal-Sınır algoritması önerilmektedir. Dal-Sınır algoritması için bir üst sınır belirlemek ve büyük ölçütteki problemler için optimale oldukça yaklaşık sonuçlar elde etmek için bir sezgisel algoritma geliştirilmiştir. Deneysel parametrelerin maliyetle ilgili ve algoritmanın performansı ile ilgili ölçütler üzerindeki etMerinin incelenmesi için deneyler yapılmıştır. Operasyon paralelleme yapan optimal algoritma, sezgisel algoritma, istasyon paralelleme algortiması ve paralelleme yapmayan optimal algoritma ile karşılaştırılrnıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ASSEMBLY LINE BALANCING WITH TASK PARALLELING Kaplan, Özlem M.S., Department of Industrial Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Nur Evin Özdemirel Co-Supervisor: Prof. Dr. Meral Azizoğlu September 2004, 89 pages In this study, we consider single model deterministic Assembly Line Balancing problem with task paralleling. The objective is to minimize the total cost which is composed of station opening cost and task dependent equipment cost. A branch and bound algorithm that allows two-level task paralleling is proposed. A heuristic algorithm is also developed both for obtaining efficient upper bounds to branch and bound and for achieving good approximate solutions for large sized problems. Computational experiments are conducted to investigate the effects of experimental parameters on the cost-related and algorithm-related performance measures. The exact algorithm results are compared to the proposed heuristic algorithm results, station paralleling results and optimal solutions without paralleling.