Utilization of waste materials from iron-steel and zinc industries for sorption of hydrogen sulfide at high concentrations
Demir-çelik ve çinko endüstrilerinden çıkan atık maddelerin yüksek konsantrasyonlu kükürtlü hidrojen gazı giderilmesinde kullanılması
- Tez No: 153301
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL ATIMTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: H2S giderimi, Cüruf, Deaktivasyon modeli vu, H2S removal, Slag, Deactivation model
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZ DEMİR-ÇELİK VE ÇİNKO ENDÜSTRİLERİNDEN ÇIKAN ATIK MADDELERİN YÜKSEK KONSANTRASYONLU KÜKÜRTLÜ HİDROJEN GAZI GİDERİLMESİNDE KULLANILMASI Harmancı, Ebru Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Aysel Atımtay Temmuz 2004, 98 sayfa Demir-çelik ve çinko endüstrilerinden çıkan cüruflar FeO, MnO, CaO gibi metal oksitleri açısından zengindir. Buna rağmen, bu cüruflar çimento endüstrisi haricinde yaygın olarak kullanılmamaktadır. Bu atıklardan çeşitli endüstrilerden çıkan ve H2S içeren atık gazların temizlenmesinde yararlanılabilir. Bu araştırmanın amacı, demir-çelik ve çinko endüstrilerinden çıkan cüruf sorbent olarak kullanıldığında, H2S gazı başlangıç konsantrasyonunun sorbent kapasitesi ve verimi üzerindeki etkisini incelemektir. vıDeneyler, iç çapı 25 mm olan kuartz bir reaktörde reaktif gaz olarak H2S içeren simüle edilmiş gaz karışımları ile yapılmıştır. 500°C-700°C reaksiyon sıcaklıklarında, 3000 ppmv, 4000 ppmv ve 5000 ppmv başlangıç H2S konsantrasyonları için sülfidasyon kırılma eğrileri elde edilmiştir. Deneylerden elde edilen sonuçlara göre, reaksiyon sıcaklığının artmasıyla her iki cürufun da H2S giderim kapasiteleri artmaktadır. Ancak, başlangıç H2S konsantrasyonu arttıkça cürufların H2S giderim kapasiteleri azalmaktadır. Hem çelikhane, hem de çinko cürufunun rejenerasyona uygun olup olmadığım tespit etmek amacıyla ardışık sülfidasyon ve rejenerasyon deneyleri yapılmıştır. Ardışık testlerde çinko cürufu çelikhane cürufundan daha iyi sonuçlar vermiştir. Deneysel olarak elde edilen kırılma eğrileri,“deaktivasyon model”ine göre hesaplanan kırılma eğrileri ile karşılaştırılmıştır. Hem çelikhane, hem de çinko cürufu için çok iyi bir uyum elde edilmiştir. Yüksek H2S giderim verimliliği, rejenerasyona uygun olması ve düşük maliyetli (hatta ücretsiz) olması nedeniyle, gas temizlenmesinde çinko cürufunun çelikhane cürufundan daha uygun olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT UTILIZATION OF WASTE MATERIALS FROM IRON-STEEL AND ZINC INDUSTRIES FOR SORPTION OF HYDROGEN SULFIDE AT HIGH CONCENTRATIONS Harmancı, Ebru M.S., Department of Environmental Engineering Supervisor: Prof. Dr. Aysel Atımtay July 2004, 98 pages The slags from iron-steel and zinc industries are rich in metal oxide contents like FeO, MnO, CaO. However, these slags are not used extensively, except some usage in the cement industry. These slags can be used in removing H2S from waste gases from different industrial sources. The purpose of this research is to study the effect of initial concentration of H2S on the capacity and sorbent efficiency of waste materials from iron-steel and zinc industries. IVExperiments were conducted in a 25 mm-quartz reactor with simulated gases containing H2S as reactive gas. Breakthrough curves for sulfidation reactions were obtained for 3000 ppmv, 4000 ppmv and 5000 ppmv initial H2S concentrations at the reaction temperature range of 500°C-700°C. According to the results obtained from the experiments, the H2S removal capacity of both slags increased with increasing reaction temperature, however, the H2S removal capacity of the slags decreases as the initial H2S concentration increases. Cyclic sulfidation and regeneration tests were applied to both steel and zinc slags in order to determine the regenerability of the slags. In cyclic tests, zinc slag gave better results than steel slag. A“Deactivation Model”was used in order to fit the breakthrough curves obtained experimentally to the breakthrough curves predicted from the deactivation model. A very good fit was obtained for both steel and zinc slags. Zinc slag was shown to be more suitable for gas cleanup than steel slag taking into account its high H2S removal efficiency, regenerability and low cost (almost free of charge).