Coastal scenic evaluation by application of fuzzy logic mathematics
Bulanık mantık yöntemiyle kıyı alanların değerlendirilmesi
  1. Tez No: 153358
  2. Yazar: BARIŞ UÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN ERGİN, DR. ENGİN KARAESMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kıyı Alanlarının Değerlendirilmesi, Halkın Algılaması, Coastal Scenic Assessment, Public Perception IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
oz BULANIK MANTIK YÖNETİMİYLE KIYI ALANLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ Uçar, Banş Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ayşen Ergin Ortak Tez Yöneticisi: Dr. Engin Karaesmen Temmuz 2004, 125 sayfa Bu çalışma, bulanık mantık yöntemi kullanılarak geliştirilen kıyı alanları değerlendirme metodolojisini açıklamakta ve çevresel algılamanın metodolojideki etkilerini tartışmaktadır. Bu metot ile bulunan değerlendirme parametresi D' ye göre kıyı alanları beş ayrı sınıfa ayrılabilmektedir. Türkiye, Büyük Britanya, Malta ve Hırvatistan'da halk algılama anketleri kullanılarak kıyı parametrelerinin ağırlıklı ortalamalarının hesaplanmasında kullanılmıştır. Anketler kullanılarak faktör analizi ile ankete katılanların demografik bilgileri ilişkilendirilmiştir. Ortaya konan metot ile dünyadaki 86 kıyı alanının değerlendirme katsayılarına (D değerleri) göre sıralanmış ve sınıflandırılmıştır. Kıyı alanlarının verilen sınıflandırmaya göre dağılımının normal bir dağılıma uyduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COASTAL SCENIC EVALUATION BY APPLICATION OF FUZZY LOGIC MATHEMATICS Uçar, Bans M.S., Department of Civil Engineering Supervisor : Prof. Dr. Ayşen Ergin Co-Supervisor: Dr. Engin Karaesmen July 2004, 125 pages Coastal scenery evaluated by utilization of selected landscape components was subject to fuzzy logic system approach. Based on this methodology, coastal areas were grouped into five classes using the evaluation index D giving the overall result of scenic assessment over the attributes. Within the methodology, public perception surveys from Turkey, UK, Malta, and Croatia were used as a tool for environmental perception in the methodology. The results of the public perception surveys were utilized to obtain the weights of scenic parameters. Public surveys in Çıralı were related to demographical information of respondents by factorial analysis. A coastal scenic classification curve was obtained for all 86 coastal sites around the world which enabled grouping of the sites in five different classes.