Synthesis of iron borophosphates and phosphates with zeo-types structure
Zeolitik yapıdaki demir borofosfat ve fosfat bileşiklerinin sentezi
  1. Tez No: 153385
  2. Yazar: SELCAN TUNCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL KIZILYALLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Metal fosfatlar, demir fosfatlar, borofosfatlar, axinite yapısı, X-ışınları, FTIR, katı hal ve hidrotermal metotları, Metal phosphates, iron phosphate, borophosphates, axinite structure, X-ray diffraction, FTIR, solid state and hydrothermal methods IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Öz ZEOLİTİK YAPIDAKİ DEMİR BOROFOSFAT VE FOSFAT BİLEŞİKLERİNİN SENTEZİ Tuncel, Selcan Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Meral Kızılyallı Ocak 2004, 73 sayfa Bu çalışmada yeni demir borofosfat ve fosfat bileşikleri sentezlendi ve karakterizasyonları tek kristal /toz x-ışınlan, kızılötesi spektroskopileri, termo - gravimetrik analiz, elektron mikroskobu ve elementel analiz metottan ile yapıldı. Değişik komposizyonlar kullanılarak, Fey B(P04)X tipindeki bileşikler katı hal metoduyla sentezlenmeye çalışıldı. Boron bileşikleri fosfatlayıcı kullanılarak, katı hal tepkimesiyle 950 °C sıcaklıkta tamamlandı. Bu tepkimeyle, O-2BP3O12 ile aynı yapıda, yeni bir bileşik Fe2BP30i2 keşfedilip, birim hücre boyutları hesaplandı. Demir amonyum fosfat (NH4)3-xHxFe2P30ı2, tek kristal halinde hidrotermal metotla sentezlenip, karakterize edildi. X-ışınları toz desenleri ortorombik yapıdaindekstendi. Birim hücre boyutları a = 7.775 (Â), b = 7.445(A), c = 14.331(A) olarak bulundu. NH4FeBP20gOH formülündeki bileşik de hidrotermal metotla sentezlenip, X- ışınlan toz deseni monoklinik yapıda indekslendi. Literatürle uyumlu birim hücre boyutları a = 9.336, b = 8.278, c =9.642(Â), and p = 101.60° olarak hesaplandı. Demir fosfat bileşiği axinite mineraliyle benzer yapıda ve tek kristal olarak elde edildi. Bileşik triklinik sistemde indekslenip, birim hücre boyutlarının : a = 7.167, b = 8.840, c = 9.455(A), a =64.83°, P = 64.83°, y = 69.42°. olduğu bulundu. Daha önce hidrotermal metodla yapılmış olan Fe(H20)2BP208.H20, farklı bir başlangıç maddesi kullanılarak çöktürmeyle elde edildi. Başlangıç maddesi olarak Fe+~ yerine Fe+3 kullanıldı. Elde edilen tüm bileşikler FTIR spektroskopisiyle incelendi. BO3, BO4 ve PO4 fonksiyonel grupları tespit edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS OF IRON BOROPHOSPHATES AND PHOSPHATES WITH ZEO-TYPES STRUCTURE Tuncel, Selcan M Sc. Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Meral Kızılyallı January 2004, 73 pages New iron phosphate and borophosphate compounds were synthesized and characterized by single crystal/powder X-ray diffraction, infrared spectroscopy, raman spectroscopy, thermogravimetric analysis, electron microscopy and elemental analysis. Using several compositions, Fey B(P04)x type of compounds were attempted to be prepared by solid state reactions. The solid state reactions of boron compounds with a phosphating agent has been completed at 950°C. A new product Fe2BP30i2 is synthesized and indexed in this work which is isostructural with Cr2 BP3O12 A single crystal of iron ammonium phosphate, (NH4)3-xHxFeP3Oi2, was synthesized by a hydrothermal method and characterized. Its X-ray powder diffraction 111pattern was indexed in orthorhombic system. The unit cell parameters were found to be as a = 7.775 (A), b = 7.445(A), c = 14.33 1 (Â) The compound with the formula NI-LjFel^OsOH was synthesized by hydrothermal method. Its X-ray powder diffraction pattern was indexed in monoclinic system. The unit cell parameters were found to be a = 9.336, b = 8.278, c =9.642Â, and P = 101.60°, which are good agreement with the literature values. Ferro-axinite type of compound was discovered as single crystals resembling the axinite mineral. The compound was indexed in triclinic system with the unit cell parameters of a = 7. 167, b = 8.840, c = 9.455Â, a = 64.83°, p = 64.83°, y = 69.42°. A zeotype Fe(H20)2BP208.H20, which was obtained by hydrothermal methods before, was synthesized by a precipitation method using different initial reactant. In this case, instead of Fe+2, Fe+3 compound was used as a reactant. All the compounds have been investigated by FTIR spectroscopy and the assignments of the functional B03, B04 and P04 groups have been done.