Numerical investigation of rotor wake-stator interaction
Rotor izi ile stator etkileşiminin sayısal incelenmesi
  1. Tez No: 153447
  2. Yazar: DERYA GÜRAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET ŞERİF KAVSAOĞLU, PROF.DR. İBRAHİM SİNAN AKMANDOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hava ve Uzay Hekimliği, Air and Space Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sayısal Akışkanlar Dinamiği, Navier- Stokes, Euler, Çoklu bölgeleme, Kompresör Statoru, Rotor İzi, CFD, Navier-Stokes, Euler, Multiblock, Compressor Stator, Rotor Wake
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
öz ROTOR İZİ İLE STATOR ETKİLEŞİMİNİN SAYISAL İNCELENMESİ GÜRAK, Derya Yüksek Lisans, Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İbrahim Sinan AKMANDOR Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mehmet Şerif KAVSAOĞLU Eylül 2004, 162 sayfa Bu tezde, 2 boyutlu stator kompresör kaskadının verilen giriş Mach sayısı (0.7) ve dört farklı açı (49°, 51°, 53° and 55°) için sayısal çözümü elde edilmiştir. Reynolds ortalamalı, ince tabaka, sıkıştırılabilir Navier Stokes denklemleri çözülmüştür. Farklı çözüm ağları üretilmiştir. Sınırlı türevleme uygulaması ve LU - ADI ayrıştırma tekniği kullanılmıştır. Üç bölgeli paralel Euler ve Navier Stokes çözümleri deneysel sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Baldwin-Lomax türbülans modeli türbülans tahminlerinde kullanılmış ve sınır tabaka karşılaştırmalarında sayısal sonuçlarla deneysel verilerin iyi bir uyum içinde oldukları gözlenmiştir. Çalışmanın son aşamasında, durağan ve durağan olmayan analizlerin giriş akımına rotor izi tanımlanmıştır. Giriş akımındaki rotor izi ve yerinin etkisi toplam kuvvet olarak gösterilmiştir. Sonuçlardan anlaşıldığı üzere rotor izinin pozisyonu ve akımın giriş açısı arasındabir ilişki bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NUMERICAL INVESTIGATION OF ROTOR WAKE-STATOR INTERACTION GÜRAK, Derya M.Sc, Department of Aerospace Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ibrahim Sinan AKMANDOR Co-Supervisor: Prof. Dr. Mehmet Şerif KAVSAOGLU September 2004, 162 pages In this thesis, numerical solutions of a 2D stator compressor cascade at a given inlet Mach number (0.7) and four values of incidence (49°, 51°, 53° and 55°) are obtained. Reynolds averaged, thin layer, compressible Navier Stokes equations are solved. Different grid types have been generated. Finite differencing approach and LU - ADI splitting technique are used. Three block parallel Euler and Navier Stokes solutions are compared with the experimental results. Baldwin-Lomax turbulence model is used in the turbulent predictions and boundary layer comparisons and numerical results are in good agreement with the experiment. On the last part of the study, a rotor wake in the inlet flow has been introduced in the steady and unsteady analyses. The influence of this wake and the wake location in the inlet flow, to the total forceand pressure is presented. The results have been showed that there is a relationship between the wake position and the incidence value of the case.