Screening and characterization of catalytic composite membranes for ethyllactate production
Katalitik kompozit membranların etillaktat üretimi için karakterizasyonu ve incelenmesi
- Tez No: 153465
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT YILMAZ, DOÇ. DR. GÜRKAN KARAKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Esterifikasyon, Karakterizasyon, Heteropoli Asit, Polisulfon Membran vıı, Esterification, Characterization, Polysulfone Membrane, Heteropoly Acids
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
oz KATALİTİK KOMPOZİT MEMBRANLARIN ETİLLAKTAT ÜRETİMİ İÇİN KARAKTERİZASYONU VE İNCELENMESİ OGUZER, Özge Y. Lisans Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Gürkan Karakaş Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Levent Yılmaz Eylül 2004, 138 sayfa Bu çalışmada, Molibdofosforik Asit (PMo), Polisülfon (PSF) polimeriyle birlikte ortak bir çözücüde (dimetilformamid, DMF) karıştırıldı ve bir film hazırlama yöntemiyle PMo-PSF katalitik film benzeri filmler elde edildi. Filmler etillaktat esterifikasyon reaksiyonunda, 50°C, 1 atm ve 1:1 etanol:Iaktik asit mol oranında, film yüzey alanları, film kalınlıkları ve katalist yükleri için TGA, DSC, X-ray ve SEM cihazlarıyla test edildi. Yapılan analizler doğrultusunda, katalitik filmlerin, katalist yüklenmemiş PSF filmlerinden fazla aktivite gösterdikleri sonucu elde edildi. Ayrıca yükselen katalist yükleme miktarlarıyla katalitik aktivitenin arttığı da gözlendi. Katalizörlerin polimer matriks içindeki sabitliğini test etmek için deaktivasyon testleri yapıldı. %10 PMo yüklü PSF filmlerin aktivitesinde art arda yapılan 5. denemeden sonra düşüş gözlendi. %15 PMo yüklü PSF filmin aktivitesinde ise 4. denemeden sonra düşüş gözlendi. Her ne kadar 5. ve 4. denemelerdeki aktivitelerde düşme olsa da, aktiviteleri hala yüklenmemiş PSF filmininkinden yüksekti. Bunun viyanı sıra, artan film kalınlığıyla birlikte verimin azaldiği ve artan yüzey alanıyla birlikte verimin arttığı da yapılan analizlerle ispatlandı. Yapılan film karakterizasyon analizleri sonucunca PMo katalistinin polimerle kiyasal bir etkileşiminin olmadığı görüldü. Hazırlanan filmlerde az bir miktar DMF çözücüsü tespit edildi. PMo katalizörleri tanecik yapıda gözlendi ve filmin matriks yapısı içerisinde katalizör kümelenmesine rastlanmadı. Bununla beraber, dikey kesitte katalist tanecikleri homojen olarak dağılmadı ancak katalizör taneciklerinin amorf film yapısına ince dağıldığı ispatlandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SCREENING AND CHARACTERIZATION OF CATALYTIC COMPOSITE MEMBRANES FOR ETHYLLACTATE PRODUCTION OGUZER, Özge M.Sc. Department of Chemical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gürkan Karakaş Co-supervisor: Prof.Dr. Levent Yılmaz September 2004, 138 pages In this research, molybdophosphoric acid (PMo) was blended with polysulfone polymer (PSF) and form a film catalyst by using a common solvent dimethylformamide (DMF). Kinetic and mass transfer parameters were evaluated for catalytic films in ethanol lactic acid esterification reaction as film surface area, film thickness and catalyst loading were varied at 50°C, 1 atm and 1:1 ethyl alcohol to lactic acid mole ratio conditions. Also prepared films were characterized by DSC, TGA, FTIR, X-ray and SEM analysis. It was observed that the catalytic films showed higher activities with respect to the unloaded form of PSF and activities were increased with the increasing loading levels. The stabilities of the loaded catalysts were tested by means of deactivation experiments. A decrease was observed after 5th trial for 10wt% PMo loaded PSF film and at 4th trial for 15wt% PMo loaded PSF film. However, activities of the loaded films gave still higher conversion results than the unloaded PSF film. Also it was proved ivthat with increasing film thickness conversion was decreased and increasing surface area conversion was increased. It was observed from the characterization studies that PMo catalysts have no chemical interaction with the PSF polymer and there was trace amount of DMF solvent was observed in the PMo-PSF catalytic film. Particulate structure of the PMo catalyst was observed and there is no catalyst agglomeration in the membrane network. However, along the thickness, catalyst particles were not homogeneously but finely dispersed in amorphous film structure.