Synthesis and characterization of zirconium based bulk amorphous alloys
Zirkon esaslı iri ve hacimli camsı alaşımların üretimi ve nitelendirilmesi
- Tez No: 153476
- Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT AKDENİZ, PROF. DR. AMDULLA MEKHRABOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: İri ve Hacimli Metalik Camsı Alaşımlar, Zirkon ve Zirkon Bazlı Alaşım Sistemleri, Cam Oluşturabilme Yeteneği, Termodinamik ve Kinetik Yaklaşımlar, Atomistik Yaklaşımlar, Yarı-deneysel Alaşımlar, Savurmalı Döküm Yöntemi. vı, Bulk Metallic Amorphous Alloys, Zirconium and Zirconium Based Alloy Systems, Glass Forming Ability, Thermodynamic and Kinetic Approaches, Atomistic Approaches, Semi-empirical Approaches, Centrifugal Casting Technique. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
oz ZİRKON ESASLI IRI VE HACİMLİ CAMSI ALAŞIMLARIN ÜRETİMİ VE NİTELENDİRİLMESİ Saltoğlu, İlkay Yüksek Lisans, Metalürji ve Mazeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Vedat AKDENİZ Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Amdulla O. MEKHRABOV Ocak 2004, 191 sayfa Son yıllarda, önemli fiziko-kimyasal ve mekanik özelliklerinden bazı uygulamalar kazanmış olan iri ve hacimli camsı alaşımlar ve nanokristal malzemeler, birçok demir esaslı ve demirdışı alaşım sistemlerinde üretilmektedir. Son on yılda, geniş aşırı soğutulmuş sıvı bölgeli ve mükemmel cam oluşturabilme yetenekli Zr-esaslı alaşım serileri bulunmuştur. Bu sistemler, mekanik özelliklerinden dolayı, örneğin; yüksek gerilme direnci, yüksek kırılma tokluğu, yüksek darbe kırılma enerjisi, yüksek korozyon dayanıklılığı, iyi işlenebilirlik, için umut verici uygulama alanlarına sahiptir.Bu çalışmada, amaç Zr-bazlı iri ve hacimli camsı alaşımların üretilmesi ve nitelendirilmesidir. Başlangıç olarak, literatürden iyice bilinen yarı-deneysel kurallara ve psödo-potansiyel tahminlerdeki alaşımların elektronik teorisine dayanan teorik çalışma, seçilen Zr-Ni, Zr-Fe, Zr-Co ve Zr-Al esaslı ikili sistemlerin cam oluşturabilme yeteneklerinde artışı sağlayan, muhtemel alaşım elementlerini önermesi için yapılmıştır. Buna ek olarak, belirtilen ikili sistemler ve bunların üçlü sistemleri için termodinamik ve yapısal değerlerin hesaplanmıştır. Teorik çalışmaya bağlı olarak, Zr67Nİ33 ikili sistemi seçilmiş ve daha sonra teorik çalışmaların değerlendirilmesi ile belirlenen olası alaşım elementlerinin, Mo, W ve Al, eklenmesiyle çok bileşenli alaşımları oluşturulmuştur. Sistemlerin üretilmesi için savurmalı döküm yöntemi kullanılmıştır. Yapısal nitelendirilme, DSC, XRD, SEM ve EDS metodları ile yapılmıştır. Zr6oNİ25MoıoW5 ve Zr5oNİ2oAli5MoıoW5 alaşımlarının yüzeye yakın bölgelerinde camsı yapı gözlenmiştir. Deneysel çalışmalar, literatürde çok fazla kullanılmayan, Mo, W ve Al alaşım elementli Zr-Ni sistemlerinin, yüksek cam oluşturabilme yeteneği elde etmek için aday sistemleri olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF ZIRCONIUM BASED BULK AMORPHOUS ALLOYS Saltoğlu, İlkay M. Sc, Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Prof. Dr. M. Vedat AKDENİZ Co-Supervisor: Prof. Dr. Amdulla O. MEKHRABOV January 2004, 191 pages In recent years, bulk amorphous alloys and nanocrystalline materials have been synthesized in a number of ferrous and non-ferrous based alloys systems, which have gained some applications due to their unique physico-chemical and mechanical properties. In the last decade, Zr-based alloys with a wide supercooled liquid region and excellent glass forming ability have been discovered. These systems have promising application fields due to their mechanical properties; high tensile strength, high fracture toughness, high corrosion resistance and good machinability. In this study, the aim is to model, synthesize and characterize the Zr-based bulk amorphous alloys. Initially, theoretical study on the basis of the semi-empirical rules inwell known in literature and the electronic theory of alloys in pseudopotential approximation has been provided in order to predict the potential impurity elements that would lead to an increase in the GFA of the selected Zr-Ni, Zr-Fe, Zr-Co and Zr- Al based binary systems. Furthermore, thermodynamic and structural parameters were calculated for mentioned binary and their ternary systems. According to the theoretical study, Zr67Ni33 binary system was selected and its multicomponent alloys were formed by adding its potential impurity elements; Mo, W and Al. Centrifugal casting method was used to produce alloy systems. Structural characterizations were performed by DSC, XRD, SEM and EDS methods. In the near-surface regions of Zr6oNi2sMoioW5 and Zr5oNİ2oAlı5MoıoW5 alloys, amorphous structure has been observed. Experimental studies have shown that Zr-Ni based systems with impurity elements Mo, W and Al, not widely used in literature, might be good candidates for obtaining high GFA.