Synthesis and characterization of polystyrene clay nanocomposites
Polistiren kil nanokompozitlerinin sentez ve özelliklerinin belirlenmesi
- Tez No: 153477
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ YILMAZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: nanokompozit, polistiren, montmorillonit, yoğun bileşimli karışım vıı
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
oz POLISTIREN KIL NANOKOMPOZITLERININ SENTEZ VE ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ Özden, Gülsüm Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ülkü Yılmazer Temmuz 2004, 104 sayfa Bu çalışma, polistiren (PS)/montmorillonit (MMT) nanokompozitlerini, eriyik halde karıştırma, yerinde polimerleştirme ve yoğun bileşimli karışım kullanma yöntemlerinden oluşan üç farklı yöntemle elde etmek amacıyla yürütülmüştür. Yerinde polimerleştirme yöntemi, stiren monomerinin kil tabakaları arasında dağıtıldıktan sonra polimerleştirilmesini içermektedir. Eriyik halde karıştırma yönteminde ise nanokompozitler, aym yönde dönen çift vidalı ekstruderde hazırlanmıştır. Yoğun bileşimli karışım kullanma yöntemi esas olarak iki basamaktan oluşmaktadır. İlk olarak yerinde polimerleştirme yöntemi ile yüksek kil içerikli polistiren karışımı hazırlanmıştır. Daha sonra, hazırlanan karışım ticari polistirenle çift vidalı ekstruderde istenilen yüzdelere seyreltilmiştir. Nanokompozitlerin yapısal, ısıl ve mekanik özellikleri incelenmiştir. X-ışım kırınımı analizi sonuçlan, yerinde polimerleştirme yöntemiyle hazırlanmış, ağırlıkça % 0.73 ve % 1.6 oranında modifiye edilmiş kil içeren nanokompozitlerin bazal boşluklarının, sırasıyla 32.9 A' dan 36.3 ve 36.8 A' a genişlediğini diğer malzemelerde ise saf kile kıyasla sabit kaldığım göstermiştir. Düşük kil içeriğinde (< %1), yerinde polimerleştirme ile hazırlanan nanokompozitlerde çekme, esneme, darbe dayanımı ve Young modülü gibi mekanik özelliklerde saf polimere kıyasla en vıiyi gelişme gözlemlenmiştir. Üç yöntemde de, kilin eklenmesi Young modülünü saf polistirene göre arttırmıştır, fakat en çok artış, (% 88.5) yerinde polimerleştirme ile sentezlenmiş, ağırlıkça % 0.73 kil içeren malzemede gözlenmiştir. Yerinde polimerleştirme yöntemi mekanik özellikler açısından, yüksek kil içeriğinde verimli olmamıştır. Yüksek kil oranlarında, üç yöntemin mekanik özellikleri geliştirme üzerindeki etkisi belirgin olarak birbirinden farklı olmamıştır. Saf polistirenin camsı geçiş sıcaklığı, yerinde polimerleştirme ile hazırlanmış ağırlıkça % 0.73 kil içeren nanokompozitte, polimer zincirlerinin kil tabakaları arasında kısıtlanan hareketine bağlı olarak 105.5°C tan 108.4°C a yükselmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF POLYSTYRENE CLAY NANOCOMPOSITES Özden, Gülsüm M.S., Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ülkü YILMAZER July 2004, 104 pages This study was undertaken to prepare polystyrene (PS)/montmorillonite (MMT) nanocomposites by different methods, including melt intercalation, in-situ polymerization and masterbatch methods. The in-situ polymerization method consisted of dispersing the styrene monomer into the galleries of MMT followed by subsequent polymerization. The PS/MMT nanocomposites formed by melt intercalation method were prepared on a twin-screw extruder. The masterbatch method was in fact a two-step process. As the first step, a high clay content composite of polystyrene (masterbatch) was prepared by in-situ polymerization, and then the prepared masterbatch was diluted to desired compositions with commercial polystyrene in a twin-screw extruder. The structural, thermal and mechanical properties of the nanocomposites were examined. X-Ray diffraction (XRD) analysis showed that the d-spacing of the in-situ formed nanocomposites containing 0.73 and 1.6 wt. % organoclay increased from 32.9 A to 36.3 A and 36.8 A respectively, indicating intercalation while the d- spacing of the other prepared materials remained nearly unchanged compared to pure organoclay. IVAt low clay content, (