Developing an innovative architectural and structural solution for seismic strengthening of reinforced concrete residential buildings
Betonarme konut binalarının depreme karşı güçlendirilmesi için yeni bir mimari ve yapısal çözüm geliştirilmesi
  1. Tez No: 153548
  2. Yazar: SAADET TOKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ İHSAN ÜNAY, PROF. DR. ERGİN ATIMTAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Seismic strengthening, Reinforced concrete buildings, Seismic design faults
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
oz BETONARME KONUT BİNALARININ DEPREME KARŞI GÜÇLENDİRİLMESİ İÇİN YENİ BİR MİMARİ VE YAPISAL ÇÖZÜM GELİŞTİRİLMESİ Toker, Saadet Doktora, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Ali ihsan Ünay Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ergin Atımtay Mayıs 2004, 129 sayfa Türkiye'deki son depremler betonarme binaların sismik dayanımındaki zayıflığı ortaya çıkarmıştır. Bu durum, herbiri değişik açılardan elverişli olan çeşitli güçlendirme metotlarının oldukça yaygın şekilde kullanılmasına yol açmıştır. Ancak, müdahelelerin çoğunun binanın içinde gerçekleşmesi ve yapısal elemanlara uygulanması yüzünden, bu metotlardan herhangi birini uygulayabilmek için sözkonusu binanın boşaltılması gerekmektedir. Bu çalışma, Türkiye'deki yapıların büyük çoğunluğunu temsil eden beş katlı betonarme binaların dişarıdan güçlendirilmesi için bir metot önermektedir. Metot, birbirine iki kat seviyesinde diyaframlarla bağlanan perde duvarların, binanın dört köşesinde varolan kolonlara eklenmesini öngörmektedir. Perde duvarların deprem davranışına olumlu etkileri zaten bilinmektedir; ancak, çalışmanın asıl amacı, binanın mimari formuna kaçınılmaz olarak oldukça önemli müdahaleleri öngören metodun mimari bakış açısından yapılabilirliğinin tartışılmasıdır. Bu VIyüzden, özellikle, Türkiye'nin 1950 den itibaren yaşadığı hızlı ve çarpık kentleşmenin büyük çoğunluğunu oluşturan betonarme konut binalarının, dışarıdan eklenen yapısal elemanlarla genel bir karakteristik görünüş sağlamasının mümkün olup olmadığı üzerinde durulacaktır. Sonuç olarak, dışarıdan uygulandığı için mekanın boşaltılmasını gerektirmeyen bir metot öneren bu çalışma, aynı zamanda, eklenen yapısal elemanlarla tipik bir dış görünüş elde etmeyi amaçlamaktadır. Anahtar Kelimeler Depreme karşı güçlendirme, Betonarme, Sismik tasarım hataları VII
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPING AN INNOVATIVE ARCHITECTURAL AND STRUCTURAL SOLUTION FOR SEISMIC STRENGTHENING OF REINFORCED CONCRETE RESIDENTIAL BUILDINGS Toker, Saadet Ph.D., Department of Architecture Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Ali İhsan Ünay Co-Supervisor: Prof. Dr. Ergin Atimtay May 2004, 129 pages The recent earthquakes in Turkey have shown the poor seismic performance of reinforced concrete. This led to widespread utilization of several strengthening methods, each of which is convenient in different aspects. However, what is required to apply any of these methods is to evacuate the building in question since the interruptions are mostly within the building and to the structural members. This study proposes a method for external strengthening of typical five storey reinforced concrete buildings that represent the majority of the built environment in Turkey. The method suggests addition of shear walls, which are connected to each other by means of diaphragms on two floor levels, to the existing external columns at four corners of the building. The positive effect of shear walls in seismic performance is already known; however; basically, the aim of this study is to discuss the feasibility of the proposed method in terms of architectural ivviewpoint since the method unavoidably covers great modifications on the architectural form of the building. Hence, the research mostly explores whether it is possible to give the reinforced concrete residential buildings, which constitute the majority of the built environment especially after 1950s due to the unhealthy urbanization period in Turkey, a common characteristic appearance by means of external structural members. As a whole, proposing an external strengthening method that provides not to evacuate the space, the study searches to obtain a typical facade resemblance by means of additional structural members.