Stabilization of expansive soils by Çayırhan fly ash and desulphogypsum
Şişen zeminlerin Çayırhan uçucu külü ve desülfojips ile stabilizasyonu
  1. Tez No: 153547
  2. Yazar: SERTAN IŞIK ÇETİNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ÇOKÇA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Desülfojips, Kireç, Stabilizasyon, Şişen Zemin, Şişme Hızı, Şişme Yüzdesi, Uçucu Kül vı, Desulphogypsum, Expansive Soil, Fly Ash, Lime, Rate of Swell, Stabilization, Swelling Percentage IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
oz ŞİŞEN zeminlerin çayirhan uçucu külü VE DESULFOJIPS İLE STABİLİZASYONU Çetiner, Sertan Işık Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erdal Çokça Ocak 2004, 107 Sayfa Şişen zeminler temel mühendisinin karşılaştığı en ciddi sorunlardan bir tanesidir. Bu zeminlerin şişme-büzülme davranışını kontrol edebilmek için bir çok girişimler yapılmaktadır. En etkili ve ekonomik metodlardan bir tanesi kimyasal katkılar kullanmaktır. Kömür yakan termik santrallerin yan ürünleri olan uçucu kül ve desülfojips tüm dünyada büyük miktarlarda birikmekte ve ciddi çevresel sorunlar teşkil etmektedir. Bu çalışmada, şişen zemin Çayirhan Termik Santrali 'nden elde edilen uçucu kül ve desülfojips ile stabilize edilmiştir. Uçucu kül ve desülfojips şişen zemine O'dan yüzde 30'a kadar eklenmiştir. Uçucu kül ve desülfojipsin şişen zemin stabilizasyonunda ne kadar verimli olduklarını anlamak için kireç kullanılmış, ve şişen zemine O'dan yüzde 8'e kadar eklenmiştir. Kimyasal bileşim, dane dağılımı, kıvam limitleri, şişme yüzdesi ve şişme hızı elde edilen özelliklerdir. Uçucu kül, desülfojips ve kireç eklenmiş numunelere, sonrasında serbest şişme deneylerine tabi tutulmak üzere, 7 günlük ve 28 günlük kür uygulanmıştır. Stabilizan yüzdesinin artmasıyla şişme yüzdesi düşmüş ve şişme hızı artmıştır. Kür şişme yüzdesinin daha da düşmesine ve şişme hızının daha da artmasına sebepolmuştur. Yüzde 25 ve yüzde 30 uçucu kül ve desülfojips eklenmesi şişme yüzdesini kireç stabilizasyonuyla karşılaştırılabilir seviyelere düşürmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STABILIZATION OF EXPANSIVE SOILS BY ÇAYIRHAN FLY ASH AND DESULPHOGYPSUM Çetiner, Sertan Işık M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Erdal Çokça January 2004, 107 Pages Expansive soils are one of the most serious problems which the foundation engineer faces. Several attempts are being made to control the swell-shrink behavior of these soils. One of the most effective and economical methods is to use chemical additives. Fly ash and desulphogypsum, both of which are by-products of coal burning thermal power plants, are accumulating in large quantities all over the world and pose serious environmental problems. In this study, the expansive soil was stabilized using the fly ash and desulphogypsum obtained from Çayırhan Thermal Power Plant. Fly ash and desulphogypsum were added to the expansive soil from 0 to 30 percent. Lime was used to see how efficient fly ash and desulphogypsum on expansive soil stabilization were, and was added to the expansive soil from 0 to 8 percent. The properties obtained were chemical composition, grain size distribution, consistency limits, swelling percentage, and rate of swell. Fly ash, desulphogypsum, and lime added samples were cured for 7 days and 28 days, after which they were subjected to free swell tests. Swelling percentage decreased and rate of swell increased with increasing stabilizer percentage. Curing resulted in further reduction in swelling percentage and further mincrease in rate of swell. 25 percent and 30 percent fly ash and desulphogypsum additions reduced the swelling percentage to levels comparable to lime stabilization.