Investigation of constructional design efficiency of residential buildings made with autoclaved aerated concrete
Gazbeton düşey duvar panelleri ile yapılmış konut projelerinin tasar etkerliği üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 153551
  2. Yazar: AYTAÇ AKKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARDA DÜZGÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Gazbeton, tasar etkerliği, konut tasarı, modüler tasar. vıı, Autoclaved /Erated Concrete, design efficiency, residential buildings
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
oz GAZBETON DÜŞEY DUVAR PANELLERİ İLE YAPILMIŞ KONUT PROJELERİNİN TASAR ETKERLİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Akkan, Aytaç Mimarlık Bölümü Yüksek Lisans Programı Tez yöneticisi: Doç. Dr. Arda Düzgüneş Mayıs 2004, 163 Sayfa Bu çalışmada; birtakım alan oranları kullanılarak, gazbeton düşey duvar panelleri ile yapılmış konut projelerinin tasar etkerlikleri (efficiency) üzerine yürütülmüş bir araştırma anlatılmıştır. Araştırmayı belli bir ölçekte tutabilmek için burada yalnızca; plan şeklinin, plan büyüklüğünün, iç mekan düzenlerinin ve panel kullanımından ilerigelen boyutlamanın bu etkerlikteki paylan üzerinde durulmuş; etkinliği olası diğer birtakım yönler kapsam dışında tutulmuştur. Bu amaçla, Türkiye'deki gazbeton üreticilerinden AKG Gazbeton firmasının proje birimi tarafından yapılmış konut projelerinden 30'u bir tesadüf örneği belirlenmiş; bunlardan giderek, tasar etkerliğinin yine nicel bağlamda belirleyicileri oldukları kabul edilen onbeş oran hesaplanmış; bu oranların örnek içindeki bulunmuş dağılımları (frequency distribution) çıkarılmış ve, bunlara özgü tablolar esas alınarak, dağılım sınıfları arasında istatistik önem VItaşıyan farklılıklar bulunup bulunmadığını belirlemek üzere farklılaşım analizleri (analyses of variance) ile dağılımların kendi içlerinde olağan (normal) sayılıp sayılamayacaklarını belirlemek üzere Ki-kare sınamalarını (Chi-square tests) yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda; proje plan şekilleri, plan büyüklükleri ve iç mekan düzenlemelerinin, söz konusu malzeme ve düzenekte yapılmış binalarda, duvar ve döşeme alanları yönlerinden tasar etkerliğini belirleyen başlıca unsurlar oldukları; bu etkerliğin büyük oranda da, tasarların modüler (standard) panel boyutlarına sadık kalınarak yapıldıkça arttığı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF CONSTRUCTIONAL DESIGN EFFCIENCY OF RESIDENTIAL BUILDINGS MADE WITH AUTOCLAVED /ERATED CONCRETE Akkan, Aytaç M.Sc, Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Arda Düzgüneş May 2004, 163 Pages The aim of this study was to investigate the quantifiable planimetric design efficiency of residential buildings designed to be built with“Autoclaved /Erated Concrete”(AAC) panels. Focus was on the effects of plan shape, plan size and layout organization and the modularity of vertical AAC wall panels on the planimetric design efficiency of residential buildings. To this end, relevant analyses were conducted on 30 residential building projects obtained from the design office of an AAC panel manufacturing firm in Türkiye, AKG Gazbeton. The lengths, widths and areas of building elements (quantitative data) were then calculated from the production drawings of these building. A total of fifteen ratios, which were considered relevant to the study as indicators of design efficiency, were computed by using this quantitative data. This was followed by the construction of frequency distribution tables and histograms showing the variations of the computed ratios. At the final phase, Analyses of IVVariance (ANOVA) were conducted to determine the source of variation and Chi-Square tests conducted to determine whether or not the distributions could be considered 'normal'. According to the results of the study, it was found that plan shape and plan size of building projects together with their layout organizations, were the main influential factors on the efficiency of their wall and floor areas. It was also found that the modularity of vertical wall panels used in these buildings was another important factor to be considered in planimetric design efficiency.