Analysing design processes: A study on graduation projects of industrial design students
Tasarım süreçlerinin incelenmesi: Endüstri ürünleri tasarımı öğrencilerinin mezuniyet projeleri üzerine bir çalışma
- Tez No: 153570
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY HASDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tasarım Eğitimi, Tasarım Metodları, Tasarım Süreçleri. iv, Design Education, Design Methods, Design Processes
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
oz TASARIM SÜREÇLERİNİN İNCELENMESİ: ENDÜSTRİ ÜRÜNLERİ TASARIMI ÖĞRENCİLERİNİN MEZUNİYET PROJELERİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Acar, Gün Yüksek Lisans, Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Gülay Hasdoğan Ocak 2004, 197 sayfa Bu çalışma, profesyonel yaşamın provası niteliğindeki bir mezuniyet projesi dersinde endüstri ürünleri tasarımı öğrencilerinin tasarım süreçlerini incelemiş ve tasarım eğitimine katkı sağlayacak bulgular çıkarmayı amaçlamıştır. Literatür araştırması ile tasarım metodolojisindeki gelişmeler incelenmiş ve literatürdeki üç farklı çalışma temel alınarak doğal tasarım süreçlerini örnekleyen bir çerçeve oluşturulmuştur. Bu çerçeveden yararlanılarak iki alan çalışması yapılmıştır. Öğrenciler önce süreçleri boyunca katılımcı gözlem yöntemi ile gözlemlenmiş, daha sonra ilk ömeklemden seçilen öğrenciler ile görüşmeler yapılmıştır. Öğrenci süreçlerinin, tasarım problemlerinin ve proje yönetiminin tasarım süreçlerine ve projelerin gelişimine olan etkilerine ilişkin bulgular edinilmiş, eğitim programının ve proje yönetiminin geliştirilmesine yol gösterebilecek sonuçlara varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSING DESIGN PROCESSES: A STUDY ON GRADUATION PROJECTS OF INDUSTRIAL DESIGN STUDENTS Acar, Gün M.S., Department of Industrial Design Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gülay Hasdoğan January 2004, 1 97 pages This study analyses students' design processes within a graduation project that is devised as to approximate a real-life design task. It comprises a literature search on developments in design methodology, and two field studies, a participant observation study followed by long interviews with a selection of the observation sample. Through the literature search, a framework representing the nature of the design activity is brought together on the basis of three studies in descriptive design methodology. Together with the field studies equipped with this framework, this study sought to elucidate students' design processes in order to provide insights for design education. Analysing students' processes, their design problems and the academic scheme within which they operated, pertaining to their respective influences on students' projects and progresses, implications to facilitate further developments of educational curriculum and academic schemes are reached.