The negative effects of technology-driven product design on user-product interaction and product usability
Teknoloji merkezli tasarımın kullanıcı-ürün etkileşimi ve ürün kullanılabilirliği üzerine etkileri
  1. Tez No: 153574
  2. Yazar: PELİN GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM ERBUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ürün tasarımı, ürün-kullanıcı etkileşimi, ürün kullanılabilirliği, teknoloji merkezli tasarım, kullanıcı merkezli tasarım, sayısal teknoloji. vı, Product design, user-product interaction, product usability, technology-driven design, user-centered design, digital technology. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
oz TEKNOLOJİ MERKEZLİ TASARIMIN KULLANICI-ÜRÜN ETKİLEŞİMİ VE ÜRÜN KULLANILABİLİRLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ Gültekin, Pelin Yüksek Lisans, Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Çiğdem Erbuğ Nisan 2004, 156 sayfa Teknolojik gelişimlerin ürün tasarımı üzerinde belirleyici etkileri olduğu bilinmektedir. Bununla beraber, günümüzde teknolojinin hızlı değişimi ve yaygın kullanımı dikkat çekicidir, özellikle sayısal teknoloji alanındaki ilerleme, yaşamın her alanında olduğu gibi, tüketici ürünleri pazar yapısında ve ürün geliştirme süreçlerinde de temel değişimlerle sonuçlanmıştır. Teknolojik ilerlemeyle gelen yeniliklerin, rekabetin yoğun olduğu pazar koşullarında, ürün farklılaşmasını destekleyici bir araç olarak kullanıldığı gözlemlenmiştir. Öte yandan, teknolojinin hızlı gelişimi, ürün hayat döngüsünün giderek kısalmasında etkili olmaktadır. Bu iki genel değişimle birlikte, yeni ürünlerde son teknolojiyi kullanmak, üreticiler tarafından piyasa başarısı elde etmenin kesin yolu olarak yorumlanmaktadır. Bu olgunun sonucunda, günlük kullanımdaki birçok ürünün öncelikli olarak teknolojik yenilikleri uygulamak amacıyla, kullanıcı ihtiyaç ve özelliklerinin gözardı edilerek tasarlanması, kullanım zorluklarına sebep olan bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır.Bu çalışma, sayısal teknolojilerin tüketici ürünlerine uygulanmasının bir sonucu olarak ortaya çıkan kullanılabilirlik sorunlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Konu, yakın dönemdeki teknolojik gelişmelerin piyasa koşullarına etkileri, ürün geliştirme sürecindeki teknoloji merkezli yaklaşımlar, sayısal teknolojinin tüketici ürünlerinde kullanılmasıyla gelen ürün- kullanıcı etkileşimindeki değişimler kapsamında, ürün kullanılabilirliği kriter alınarak tartışılmıştır. Yöntem olarak literatür araştırmalarına başvurulmuştur. Sayısal teknoloji kullanan ürünlerin etkileşim özellikleri ve kullanım bağlamlarına dayandırılarak yapılan değerlendirmeler sonucunda, kullanılabilirlik sorunlarının, temelde, kullanıcı ihtiyaç ve yeteneklerinin ürün geliştirme sürecinde öncelikli olarak ele alınmamasından kaynaklandığı savunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF TECHNOLOGY-DRIVEN PRODUCT DESIGN ON USER-PRODUCT INTERACTION AND PRODUCT USABILITY Gültekin, Pelin M. Sc, Department of Industrial Design Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Çiğdem Erbuğ April 2004, 156 pages In the last decades, the rapid change and prevalent use of technology are concerning, as they induced effects which mainly altered various encompassing contexts like consumer market dynamics and product development processes. Evidently, these transformations also affect the way users interact with products. It is observed that, technological novelties are applied in the competitive market as a tool for product differentiation. In addition, the rapid development of these technologies is a dominating factor on shortening product lifecycles. Resulting from these two factors, implementing latest technologies in new products is interpreted by producers as an absolute way of achieving market success. Consequently, most of the products in everyday life are designed with a primary aim to implement latest technological advances, without appropriate consideration of user requirements and characteristics. The phenomenon has negative consequences on product usability. inThis study basically examines the usability problems that are related with digital technology impelementations in consumer products. The evaluations are based on the contexts such as: changes in contemporary market conditions with the effects of the recent technological developments, technology-driven approaches in product development processes and the transformative consequences of digital technology applications on user-product interaction. Literature surveys are employed as method. Finally, interaction characteristics of digital products and the contexts in which they are used are evaluated and it is argued that, the usability problems are due to the deficiency in evaluations of user characteristics and requirements during the product development processes, in general terms.