Preparation and characterization of glass fiber reinforced poly (ethylene terephthalate)
Cam elyafla güçlendirilmiş poli (etilen tereftalat) hazırlanması ve karakterizasyonu
- Tez No: 153592
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKNUR BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Poli(etilen tereftalat), Cam Elyafı, Silan bağlayıcılar, Elyaf uzunluğu dağılımı, Ekstrüzyon, Baskı kalıplama VII, Poly(ethylene terephthalate), Glass fiber, Silane Coupling Agents, Fiber length distribution, Extrusion, Compression Molding
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
oz CAM ELYAFLA GÜÇLENDİRİLMİŞ POLİ(ETİLEN TEREFTALAT) HAZIRLANMASI VE KARAKTERİZASYONU Altan, Cansu Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Göknur Bayram Temmuz 2004, 123 sayfa Cam elyafla güçlendirilmiş poli(etilen tereftalat), CE/PET, kompozit malzemelerin gelecekteki yapısal uygulamaları için mükemmel bir potansiyele sahiptir. Yarı-kristal bir termoplastik poliester olan PET'in aşınmaya karşı yüksek direnci, düşük sürtünme katsayısı, yüksek esneme modülü ve üstün ölçü stabilitesi; mekanik ve elektromekanik parçaların tasarımı için uygun bir malzeme olmasını sağlamaktadır. Yüksek dayanımı ve yüksek performans sağlama yeteneği nedeniyle cam elyaf, yapısal kompozitlerde güçlendirici olarak kullanılırlar. Cam elyaf ve polimer iç yüzeyinde iyi bir yapışma elde edebilmek için, cam elyaf silan bağlayıcılarla muamele edilir. VIBu çalışmanın amacı, farklı cam elyaf miktarlarında, ekstrüderdeki sabit proses parametrelerinde CE/PET kompozitlerini üretmektir. Ayrıca, CE miktarını sabit tutarak, vida hızı ve besleme hızı gibi proses parametrelerinin kompozitlerin yapısal özellikleri üzerine olan etkisinin gözlenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmanın bir başka amacı da değişik silan bağlayıcılarının, kompozitlerin morfolojik, termal ve mekanik özelliklerine ve elyaf uzunluk dağılımına olan etkilerini araştırmaktır. CE miktarı arttıkça, cam elyaf/PET kompozitlerinin çekme dayanımı ve modülleri yükseldi. Kopmadaki uzama değerleri ve CE miktarı arasında direkt bir bağlantı gözlenmedi. Üreticiden alınan cam elyaf ile PET ara yüzeyi arasında iyi bir yapışma olduğu SEM fotoğraflarında gözlendi. CE eklenmesiyle kompozitlerin kristallenme dereceleri arttı. Artan vida hızı çekme dayanımını önemli ölçüde etkilemedi. Besleme hızı artarken çekme dayanımı azaldı. Diğer bağlayıcılara göre daha az etkili fonksiyonel gurubu olan 3- APME bağlayıcısı cam elyaf ve polimer arasındaki yapışmayı azalttı. Sonuç olarak, diğer silan bağlayıcılarla hazırlanan kompozitlerin çekme testi sonuçlarına göre, 3-APME içeren kompozitten daha düşük çekme özellikleri elde edildi. Bu çalışmada hazırlanan bütün kompozitlerde, sayısal ortalama elyaf boyu yaklaşık olarak 300|nm değerine düştü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PREPARATION AND CHARACTERIZATION OF GLASS FIBER REINFORCED POLY(ETHYLENE TEREPHTHALATE) Altan, Cansu M.S., Department of Chemical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Göknur Bayram July 2004, 123 pages Glass fiber reinforced poly(ethylene terephthalate), GF/PET has excellent potential for future structural applications of composite materials. PET as a semi-crystalline thermoplastic polyester has high wear resistance, low coefficient of friction, high flexural modulus and superior dimensional stability make it a versatile material for designing mechanical and electromechanical parts. Glass fibers are currently used as strength giving material in structural composites because of their high strength and high performance capabilities. In order to obtain high interfacial adhesion between glass fiber and polymer, glass fibers are treated with silane coupling agents. IVThe objective of this study is to produce GF/PET composites with varying glass fiber concentration at constant process parameters in a twin screw extruder. Also, by keeping GF content constant, it is aimed to observe the effects of process parameters such as screw speed and feed rate on structural properties of the composites. Another objective of the study is to investigate the influence of different coupling agents on the morphological, thermal and mechanical properties and on fiber length distributions of the composites. Tensile strength and tensile moduli of the GF/PET composites increased with increasing GF loading. There was not a direct relation between strain at break values and GF content. The interfacial adhesion between glass fiber received from the manufacturer and PET was good as observed in the SEM photograps. Degree of crystallinity values increased with the addition of GF. Increasing the screw speed did not affect the tensile strength of the material significantly. While increasing the feed rate the tensile strength decreased. The coupling agent, 3-APME which has less effective functional groups than the others showed poor adhesion between glass fiber and PET. Therefore, lower tensile properties were obtained for the composite with 3-APME than those of other silane coupling agents treated composites. Number average fiber length values were reduced to approximately 300>m for almost all composites prepared in this study.