2001-2005 yılları arasında Adana ilindeki adli olguların aydınlatılmasında ses ve görüntü kayıtlarının yeri ve önemi
The role and importance of the audio-visual records and analysis the forensic cases 2001-2005 Adana
  1. Tez No: 153802
  2. Yazar: FATİH ÇETİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET HİLAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adli Bilimler, Bilirkişi, Kaset, Montaj, Ses ve Görüntü Kayıtları vı, Forensic Science, Expert, Assemble, Cassette, Audio Visual Records Vll
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET 2001-2005 Yılları Arasında Adana ilindeki Adli Olguların Aydınlatılmasında Ses ve Görüntü Kayıtlarının Yeri ve Önemi Yaşadığımız dönem teknoloji çağıdır ve bilim her geçen gün göz kamaştıran bir şekilde ilerlemektedir. Çağımızın teknolojik gelişmeleri karşısında, suç analizinin yürütülmesinde ve delillendirmede 'aklınıza gelen her şey delildir' mantığı, şüphesiz ses ve görüntü kayıtlan için de geçerli olmaktadır. Adli bilimler içersinde yer alan ses ve görüntü kayıtlarının kriminal olaylarda kullanılması konusu 18. yüzyılın ortalarından itibaren çeşitli ülke mahkemelerinde kullanılmaya başlanmıştır. Ses ve görüntü kasetleri içersinde bulunan kayıtlar ile bilgiyi elektronik olarak tutabilen cihazlar, olayın ortaya çıkarılmasında eldeki tek delil olabilir, şüpheli veya şüpheliler ortaya çıkarılarak işlenen suçun faillerinin bulunmasında adli kolluğa ve adli birimlere kolaylık sağlayabilmektedir. Bu tez çalışmada, öncelikle ses ve görüntü kaydedilebilir gereçlerin neler olduğu, hangi kaynaklardan elde edildiği, ses ve görüntü analizlerinin nasıl yapıldığı ve adli mekanizma içersinde geçirdiği evreler, ses ve görüntü kayıtlarının delil olarak değerlendirilmesinin hukukumuzdaki yeri hakkında genel bilgiler verilmiştir. Ayrıca 2001-2005 yıllan arasında il Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğüne intikal eden olgular incelenmiş ve elde edilen bulgular tartışılarak delillerin korunması, inceleyecek birimlerin ve personellerin özellikleriyle ilgili standartlar önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Role and Importance Of The Audio- Visual Records and Analysis The Forensic Cases 2001-2005 Adana Nowaday, we live in a technology age and science has been improving very fastly. In development of this technology age, audio and visiual records are validity, during crime analysis process which is believed every thing that you thing is an evidence, Audio-visiual records and technical devices that can keep the knowledge electronical may be the only one evidence of the case and help crime units and the trial process, to arrest the suspects. Also records devices are felt themselves as a certain evidence. Audio-visiual records had been started to use as an evidence since 18.Centruy by the different countries courts. This study was designed to search the role and importance of the audio- visiual records and analysis the Forensic Cases between 2001-2005, in Adana. Firstly, it is informed about the devices for audio-visual records, sources of the records, ways of the getting records and analysis and formal process of the records during the judgement. The cases had been indicated which were kept by the security Unit of Police Department, in that term. At the conclusion there were some suggestions about the protecting of the evidences, analysing of the experts and standardation of the staffs.