Graves orbitopati ile tip-I ve tip-II HLA ilişkisi
The relation between graves orbitopathy and HLA tip-I and tip-II
- Tez No: 153801
- Danışmanlar: PROF.DR. MÜSLİME YALAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Erkek cinsiyet, genetik, Graves hastalığı, Graves orbitopati, sigara kullanımı, VII, Genetic, Graves disease, Graves orbitopathy, male gender, smoking VIII
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Graves Orbitopati ile Tip-I ve Tip-II HLA İlişkisi Graves hastalığı (GH), tiroid bezinin otoimmün bir hastalığı olup, patogenezi tam olarak aydınlatılamamıştır. Graves hastalarının yaklaşık olarak yansında Graves orbitopati (GO) gelişmektedir, Ancak hastalarda orbitopati bulgularının gelişip gelişmeyeceği ve şiddeti önceden bilinmemektedir. Bu nedenle çalışmamızda Graves hastalarında GO gelişimi ve hastalığın seyri üzerine genetik ve diğer risk faktörlerinin etkisi olup olmadığını araştırdık. Çalışmaya Endokrin Hastalıkları Bilim Dalı ile birlikte değerlendirilen 97 GH ve/veya GO tanısı alan olgular (64 kadın, 33 erkek, yaş ort: 41.4+1 1.6) alındı. Hastaların yaş, cins, sigara kullanma alışkanlığı, hipertiroidizm süresi, hipertiroidi için daha önce aldığı ve şu anda almakta olduğu tedaviler, aile öyküsü, hastaların yakınmaları, klinik belirgin orbitopatisi olan hastalarda orbitopatinin süresi, orbitopatiye yönelik almış olduğu tedaviler kaydedildi. Tüm hastaların ayrıntılı oftalmolojik muayeneleri yapılıp, bilgisayarlı tomografi veya magnetik rezonans görüntüleme ile orbitalan değerlendirildi. NOSPECS sınıflandırmasına göre evre 0 ve 1 klinik belirgin orbitopatisi olmayan, evre 2- 6 klinik belirgin orbitopatisi olan hastalar olarak kabul edildi. Şiddetli orbitopati varlığını değerlendirmede Bartelena'nm şiddet sınıflandırması kullanıldı. Şiddetli olgularda aktivasyon, klinik aktivite skoru (KAS) ile değerlendirildi. Tüm hastalarda SSO Sistemi ile insan lökosit antijeni (HLA) analizi yapıldı. Hasta grubumuzun genetik analizi 80 sağlıklı renal ve/veya hematolojik donör ile karşılaştırıldı. Orbitopati gelişimini ve şiddetli orbitopati oluşumunu etkileyen bağımsız risk faktörlerinin belirlenmesinde çok değişkenli logistik regresyon analizi kullanıldı. Hastaların yaş ortalaması 41.4+11.6 (19-69), 64'ü kadın, 33'ü erkek idi. Sigara içme oram %40.2 idi. Hastaların 41'inde (% 42.3) klinik olarak belirgin orbitopati mevcuttu ve bu hastaların da 27' sinde orbitopati şiddetli idi. Orbitopatisi olan grupta yaş ortalaması 42.3+10.7 (23-60), orbitopatisi olmayan grupta 40.7+12.2 (19-69) olarak bulundu. Orbitopati bulgularının gelişim yaşı erkeklerde kadınlara göre daha geç idi (44.4+10.4 vs. 36.5+10.5, p=0.02). Tüm hastalarda Kadın/Erkek oranı 1.9/1, klinik belirgin orbitopatisi olmayanlarda 3.6/1, klinik belirgin orbitopatisi olanlarda 0.9/1 ve şiddetli orbitopatisi olanlarda 0.8/1 idi. Sigara içme oranı klinik belirgin orbitopatisi olanlarda %63.4 ve şiddetli orbitopatisi olanlarda %70.4 idi. Çok değişkenli logistik regresyon analizi yapıldığında erkek cinsiyetin ve sigaranın orbitopati gelişimi ve şiddetli seyri üzerine, HLA DRB1*03 ve B8'in GH gelişimi üzerine ve HLA Cwl2'nin şiddetli orbitopati üzerine bağımsız belirleyiciler olduğu bulundu. Sonuç olarak, erkeklerde kadınlara göre orbitopati başlama yaşı daha geç, klinik belirgin orbitopatinin daha sık ve daha şiddetli seyrettiği tespit edilmiştir. Bölgemizde erkek cinsiyet ve sigara klinik belirgin orbitopati gelişimi ve şiddeti üzerine, DRB1*03 ve B8 Graves hastalığı gelişimi üzerine ve HLA CW12 şiddetli orbitopati üzerine bağımsız belirleyicileri olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Relation Between Graves Orbitopathy and HLA Tip-I and Tip-II Graves disease (GD) is an autoimmune disorder of thyroid gland and pathogenesis of the disease is not well understood. Approximately one-half patients with GD have Graves orbitopathy (GO) which is most important manifestation of GD. However, development and course of GO can not be predicted. The aim of this study is to investigate whether the genetic and other risk factors have effect on development and severity of GO in patients with GD. Ninety-seven GD and/or GO patients were included in the study. Age, gender, smoking habits, duration of hyperthyroidism, previous and current medications, family history and duration of orbitopathy of patients were recorded. After the detailed ophthalmologic examination, all patients underwent computerized tomography or magnetic resonance imaging. According to NOSPECS classification, class 0 and 1 were accepted as not clinically apparent orbitopathy and class 2-6 were accepted as clinically apparent orbitopathy. Bartalena's severity classification was used to assess the severity of orbitopathy. Activity was assessed with clinical activity score (CAS) in patients with severe orbitopathy. Human leukocyte antigen (HLA) analysis was performed by S SO method in all patients and compared with 80 healthy renal or hematological donors. Multivariate logistic regression analysis was used to determine the independent predictors of GO and sever orbitopathy associated with SEC in patients. The mean age of patients were 41.4+11.6 (19-69), and 64 of 97 patients were female. The frequency of smoking was 40.2%. Forty-one (42.3%) patients had clinically apparent orbitopathy and 27 of these patients had severe orbitopathy. The mean age of patients with and without clinically apparent orbitopathy were found as 42.3+10.7 (23-60) and 40.7+12.2 (19-69), respectively. The age of development of orbitopathy was later in male than female (44.4+10.4 vs. 36.5+10.5, p=0.02). Female to male ratio in all patients, patients without and with clinically apparent orbitopathy and with severe orbitopathy were 1.9/1, 3.6/1, 0.9/1 and 0.8/1, respectively. The frequency of smoking was 63.4% in patients with clinically apparent orbitopathy and 70.4% in patients with severe orbitopathy. Multivariate logistic regression analysis showed that HLA DRB1*03 and B8 were independent predictors for development of GD, male gender and smoking were independent predictors for development and severity of orbitopathy and HLA Cwl2 was an independent predictor for severity of orbitopathy. In conclusion, the age of development of orbitopathy is later, the frequency of clinically apparent orbitopathy is higher and orbitopathy is more severe in male than female. In our region, male gender and smoking are independent predictors for development and severity of orbitopathy and HLA Cwl2 was an independent predictor for severity of orbitopathy. HLA DRB1*03 and B8 are independent predictors for development of GD, male gender nd smoking are independent predictors for development and severity of orbitopathy and HLA Cwl2 is an independent predictor for severity of orbitopathy.