Türkiye'deki Pipistrellus kuhlii (Kuhl, 1819) türünün taksonomik durumu (Mammalia: Chiroptera)
Taxonomic status of Pipistrellus kuhlii (Kuhl, 1819) in Turkey (Mammalia: Chiroptera)
- Tez No: 153921
- Danışmanlar: PROF.DR. İRFAN ALBAYRAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Pipistrellus kuhlii, taksonomi, Türkiye, Pipistrellus kuhlii, taxonomy, Turkey
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Doktora Tezi TÜRKİYE'DEKİ PIPISTEELLUS KUHLU (KUHL, 1819) TÜRÜNÜN TAKSONOMİK DURUMU (MAMMALIA: CIHROPTERA) Atilla ARSLAN Selçuk Üniversitesi Fen Bilinden Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. İrfan ALBAYRAK 2004, 69 Sayfa Jüri: Prof. Dr. İrfan ALBAYRAK Prof. Dr. Abdurrahman AKTÜMSEK Yrd. Doç. Dr. M Ali KAYA Yrd. Doç. Dr. Saadettin UNSAL Yrd. Doç. Dr. Z. Ülya NURULLAHOĞLU Bu araştırma, 2001-2004 yıllan arasında Türkiye'den toplanan 39 Pipistrellus kuhlii (Kuhl, 1819) örneği ile 1974-2001 yıllan arasında toplanmış ve koleksiyonda bulunan 121 P. kuhlii örneğine dayanmaktadır. Örneklerden 5 dış ve 11 iç karakter ölçüsü alınmıştır. Örneklerin yaş tayinleri yapılarak yavru, genç ve ergin olmak üzere üç yaş grubu tespit edilmiştir. Taksonomik değerlendirmeler için sadece ergin grubun verileri kullanılmıştır. Türün ekolojik özellikleri ve biyolojik özellikler olarak kıl morfolojisi, kürk rengi, üreme ve sindirim kanalı, baculum, parazit ve taksonomikIV özellikler olarak ayırıcı özellikler, morfometrik değerler, örneklerin alındığı lokaliteler ve karyolojik özellikler ile ilgili bilgiler verilmiştir. Türkiye'deki P. kuhli örneklerinde karyolojik analiz ilk defa yapılmış ve diploid kromozom sayısının 44, temel kromozom kol sayısının 54, otozomal kromozomların kol sayısının 50 olduğu tespit edilmiştir. Kromozom setinde üç çift büyük metasentrik, bir çift küçük submetasentrik, 15 çift büyükten küçüğe doğru sıralanan akrosentrik ve iki çift nokta benzeri akrosentrik otozomdan, orta boylu bir metasentrik X ve akrosentrik Y kromozomundan oluştuğu saptanmıştır. Ayrıca morfometrik veriler istatistik! olarak değerlendirilerek karşılaştırmalar yapılmıştır. Morfometrik ölçülerin istatistiksel değerlendirmesi sonucu Türkiye örnekleri Avrupa örneklerinden oldukça farklı bulunken, Ortadoğu örneklerine benzerlik gösterdiği saptanmıştır. Böylece örneklerimizin P. k. ikhwanius'xx temsil ettiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD. Thesis TAXONOMIC STATUS OF PIPISTRELLUS KUHLU (KUHL, 1819) IN TURKEY (MAMMALLArCHmOPTERA) Atilla ARSLAN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. İrfan ALBAYRAK 2004, 69 Page Jury: Prof. Dr. İrfan ALBAYRAK Prof. Dr. Abdurrahman AKTÜMSEK Assoc. Prof. Dr. M. Ali KAYA Assoc. Prof. Dr. Saadettin UNSAL Assoc. Prof. Dr. Z. Ülya NURULLAHO?LU This study is based on 39 Pipistrellus kuhlii (Kuhl, 1819) specimen collected from Turkey between 2001-2004 years and 121 P. kuhlii specimens caught between 1974-2001 years deposited in the collection. Five external and 11 cranial measurements were taken from each specimen. Age determination was made and the specimens were divided into three age groups as infant, juvenile and adult. For taxonomical evaluations only the data of adult group were used. Data concerned with ecological characteristics and hair morphology, fur colour, reproduction and digestion duct, baculum, parasite asVI biological characteristics and diagnostic characteristics, morphometric measurements, localities of specimens as taxonomical characteristics and karyological characteristics of the species were given. Karyological analysis of Turkish P. kuhlii species was made for the first time and it was determined that diploid number was 44, the fundamental number was 54 and the number of the autosomal arms was 50 in species. The set includes 3 large metacentric and one small submetacentric pairs, 15 large to small acrocentric pairs, 2 dot-like acrocentric pairs, a medium sized metacentric X and an acrocentric Y. In addition, comparisons were made by evaluatig morphometric data statistically. Statistical evoluations of morphometrical measuruments revealed that specimens of Turkey were different than specimens of Europe but they were similar to specimens of the Middle East. Therefore our specimens heve represented P. k ikhwaniw.