Fındık hamyağından transesterifikasyon ile biyodizel üretimi ve reaksiyon kinetiği ile ilgili parametre çalışması
Biodiesel production from crude hazelnut edible oil by transesterification and study on kinetic reaction parameters
- Tez No: 153920
- Danışmanlar: PROF.DR. EROL PEHLİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biyodizel, transesterifikasyon, fındık ham yağı, SAS, Biodiesel, transesterification, crude hazelnut edible oil, SAS
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi FINDIK HAMYAĞINDAN TRANSESTERİFİKASYON İLE BİYODİZEL ÜRETİMİ VE REAKSİYON KİNETİĞİ İLE İLGİLİ PARAMETRE ÇALIŞMASI Murat ÇALLI Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Erol PEHLİVAN 2004, 59 sayfa Jüri: Prof. Dr. Erol PEHLİVAN Prof. Dr. Mustafa YILMAZ Prof. Dr. Hüseyin ÖĞÜT Bu çalışmada fındık hamyağından baz katalizörlü transesterifikasyon ile biyodizel üretimi yapılmış ve reaksiyon kinetiği ile ilgili parametreler çalışılmıştır. Çalışılan kinetik parametreler reaksiyon sıcaklığı, karıştırma süresi, karıştırma hızı ve fazla alkol miktarıdır. Deney numuneleri Gaz Kromatograf (GC) cihazında analiz edilmiş ve biyodizel dönüşüm yüzdeleri hesaplanmıştır. Deney parametreleri ve analiz neticeleri arasındaki matematiksel ilişki SAS istatistiksel bilgisayar programı yardımıyla kurulmuş ve programın çalıştırılmasıyla istatistiksel denklem çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ms Thesis BIODIESEL PRODUCTION FROM CRUDE HAZELNUT EDIBLE OIL BY TRANSESTERIFICATION AND STUDY ON KINETIC REACTION PARAMETERS Murat ÇALLI Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Erol PEHLİVAN 2004, page: 59 Jury: Prof. Dr. Erol PEHLİVAN Prof. Dr. Mustafa YILMAZ Prof. Dr. Hüseyin Ö?ÜT In this study, biodiesel was produced from crude hazelnut edible oil with base catalized transesterification and some parameters about reaction kinetics were worked. The worked parameters were reaction temperature, agitation time, agitation speed, and excess alcohol amount. The samples were analyzed in GC equipment and the percent yields to the biodiesel was calculated. Relation between parameters and analyze results was built by SAS statistical computer programme and a statistical equation was obtained after running the SAS programme.