Güvenç-Memlik (Kazan-Ankara) yöresinin sedimantolojisi
Sedimantology of Güvenç-Memlik (Kazan-Ankara)area
  1. Tez No: 153986
  2. Yazar: AYLA AYAZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MÜJDAT ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dikmendede, kumtaşı, litarenit, feldispatik litarenit, sublitarenit, yeniden işlenmiş orojen
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET YÜKSEK LÎSANS TEZİ GÜVENÇ-MEMLÎK (KAZAN-ANKARA) YÖRESİNİN SEDÎMANTOLOJİSİ AYLA AYAZ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman: Y.Doç.Dr. A. Müjdat ÖZKAN 2004, 112 sayfa Jüri: Prof. Dr. Hükmü ORHAN Y.Doç.Dr. A. Müjdat ÖZKAN Y.Doç.Dr. Kerim KOÇAK İnceleme alanının temelini Triyas yaşlı düşük dereceli metamorfik kayalar ve kahve renkli kumtaşı, kiltaşı ardalanmasmdan oluşan Bağlum formasyonu oluşturur. Üzerine bej renkli kireçtaşlanndan oluşan Liyas yaşlı Hasanoğlan formasyonu açısal uyumsuzlukla gelir. Hasanoğlan formasyonu üzerine ofîyolitik melanj ve kırmızı, yeşil renkli grovak, gri, bej renkli kireçtaşı bloklarından oluşan Üst Kretase yaşlı Ankara melanjı tektonik dokanakla gelir. Ankara melanjı üzerine uyumlu bir şekilde gri renkli konglomera ve yeşilimsi gri renkli kumtaşı, şeyi ardalanmasmdan oluşan Üst Kretase yaşlı Dikmendede formasyonu gelmektedir. Kumtaşı, kireçtaşı, konglomera ve çamurtaşlanndan oluşan Paleosen-Alt Eosen yaşlı Uzunçarşıdere formasyonu bu birimleri uyumsuz olarak örter. Uzunçarşıdere formasyonu üzerineyanal ve düşey geçişli olarak bol fosilli kireçtaşlanndan oluşan Eosen yaşlı Orhaniye formasyonu gelmektedir. Orhaniye formasyonu üzerine kireçtaşı, kiltaşı, kumtaşı ve marnlardan oluşan Üst Eosen-Miyosen yaşlı Parmaklıktepe formasyonu, yanal ve düşey geçişli olarak gelmektedir. Bu birimlerin üzerine çakıltaşı ve konglomeradan oluşan Pliyosen yaşlı Memlik formasyonu açısal uyumsuzlukla gelmektedir. Kuvaterner yaşlı alüvyonlar ise uyumsuz olarak kendinden yaşlı tüm birimleri örtmektedir. İnceleme alanında yer alan Üst Kretase yaşlı Dikmendede formasyonu derin denizel ortamda oluşmuştur. İnce, orta tabakalı kumtaşlarmda sedimanter yapı olarak alet izleri, kaval yapısı, yük kalıplan, erozyonal yüzey ve iz fosilli düzeyler gözlenmektedir. Kumtaşlannın bileşenlerini kuvars, plajiyoklas, ortoklas, mikroklin, sedimanter, metamorfik ve volkanik kayaç parçalan, biyotit, muskovit, opak mineraller, glokonit, termalin, epidot ve rutil oluşturmaktadır. Mineralojik ve dokusal açıdan olgunlaşmamış kumtaşlannın bağlayıcısını çoğunlukla kalsit çimento ve kil matriks ile az olarak da demiroksit çimento oluşturmaktadır. İncelenen kumtaşlan çoğunlukla litarenit, az olarak da feldispatik litarenit ve sublitarenit bileşimindedir. Kumtaşlanmn anakaynağı çoğunlukla yeniden işlenmiş orojen, yeniden işlenmiş geçişli, az olarak da yeniden işlenmiş kuvars, yeniden işlenmiş litik parçalar ve çok az olarak da yay geçişi bölgelerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS SEDMANTOLOGY OF GÜVENÇ-MEMLİK (KAZAN-ANKARA) AREA AYLA AYAZ Selçuk University Gradute School of Natural and Applied Science Department of Geological Engineering Supervisor: Asistant Prof. Dr. A. Müjdat ÖZKAN 2004, 112 page Jury: Prof. Dr. Hükmü ORHAN Asistant Prof. Dr. A. Müjdat ÖZKAN Asistant Prof. Dr. Kerim KOÇAK The basement of the investigated area is made up by Triassic aged Bağlum formation, which contains low-graded metamorpmc rocks and alternation of coloured brown sandstone and claystone. This basement is overlined unconformably by Liyas aged Hasanoğlan formation including cream coloured limestones. Hasanoğlan formation is overlined tectonic unconformably by Upper Cretaceous aged Ankara melange which is made up ophiolitic melange and red, green coloured grovace, grey, cream coloured limestone. Upper Kretase aged Dikmendede formation represented by sandstone-shale alternation and conglomerate overlies conformably Ankara melange. Ankara melange is overlined unconformably by Paleocene- Lower Eocene aged Uzunçarşıdere formation, which is made upsandstone, limestone, conglomera and mudstone. Eocene aged Oihaniye formation, which is consist of limestone with plentiful fossils, is overlined laterally and vertically to Uzunçarşıdere formation. Moreover, Miocene aged Memlik formation, which is made up limestone, sandstone, marl and claystone, is overlined laterally and vertically to Orhaniye formation. All the units is overlined unconformably by Pliocene aged Memlik formation which is made up gravestone and conglomera. Qaternary aged alluvium overlies all these units by unconformity. ha the study area, Upper Cretaceous aged Dikmendede formation was formed in a deep marine environment. Thick-medium bedded sandstones include sedimantary structures, tool marks, trace fossils, surface with erosion and load casts. The sandstones contain quartz, plagioclase, ortochlase, microcline, rock fragments of sedimentary, methamorphic and volcanic, biotite, muscovite, opaque mineral, glauconite, turmaline, epidote and rutile. The sandstones were immatured in terms of mineralog and texture. Binding materials of sandstones are mainly calcite cement and clay matrix, and iron oxide cemend in little amound. Sandstones are named mainly sublitharenite and feldspathic litarenite, sublitharenite in little amound. The main source of sandstones are mainly recycled orogen, transitional recycled, quartzote recycled in little amount, recycled lithic fragments arc transitional recycled. Key words : Dikmendede, sandstone, Htharenite, feldspathic litharenite, recycled orogen.