Türkiye'deki nehir akımları aylık verilerinin parametrik olmayan yöntemlerle trend analizi
Trend analysis of stream flow in Turkey by using nonparametric methods
  1. Tez No: 154031
  2. Yazar: NADİRE ÖZEL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FAİK SEVİMLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: streamflow data, streamflow trend, non-parametric tests, Sen's T, Spearman's Rho, Mann-Kendall rank correlation, Seasonal Kendall, Van Belle and Hughes
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TÜRKİYE'DEKİ NEHİR AKIMLARI AYLIK VERİLERİNİN PARAMETRİK OLMAYAN YÖNTEMLERLE TREND ANALİZİ Nadire ÖZEL Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Anabilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Mehmet Faik SEVİMLİ 2004, 85 Sayfa Jüri : Yar. Doç. Dr. Mehmet Faik SEVİMLİ Doç. Dr. Ali BERKTAY Yrd. Doç. Dr. Aşır GENÇ Türkiye'de akışlarda herhangi bir trend varlığının ve bunun azalan veya artan yönde mi olduğunun araştırılması gerekmektedir. Akım datalannda, klasik parametrik testlerdeki normalite, lineerlik ve bağımsızlık gibi varsayımlarla genel olarak karşılaşılmamaktadır. Bu sebeple bu çalışma kapsamında parametrik olmayan testler kullanılmıştır. Bu çalışmada, 26 büyük akarsu havzasmda bulunan ve EÎE tarafından işletilen 83 akım gözlem istasyonunun aylık ortalama akım verileri kullanılmıştır. Aylık akım verilerinin lineer trendlerini tespit etmek için, parametrik olmayan üç farklı metot kullanılmıştır. Bunlar; Spearman'm Rho testi, Sen'in T testi ve Mevsimsel Mann- Kendall testidir. Trendlerin lineer eğimleri (birim zamandaki değişim), Sen tarafından geliştirilen parametrik olmayan bir metot kullanılarak hesaplanmıştır. Trend başlangıç yıllan parametrik olmayan Mann-Kendall Mertebe Korelasyon testi ile belirlenmiştir. Ayrıca, Van Belle ve Hughes tarafından geliştirilen bir metot kullanılarak, aylık trendlerdeki homojenlik kontrol edilmiştir. Trend tespit edilen istasyonlarda eğim büyük çoğunlukla azalan yönde olmuştur ve azalan trend ülkenin batı bölgelerinde yoğunlaşmıştır. Mart ayı en fazla azalan trend tespit edilen ay olurken Nisan ayı da trende en az rastlanan ay olmuştur. Artan trendler en fazla Ağustos aymda gözlenmiştir. Daha çok 1980'li yıllar azalan trendlerin başlangıç yıllan olarak tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Akım verileri, Akım trendleri, Parametrik olmayan testler Sen'in T, Spearman'm Rho, Mann-Kendall Mertebe Korelasyon, Seasonal Kendall, Van Belle ve Hughes.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis TREND ANALAYSIS OF MONTHLY STREAM FLOWS BY USING NON-PARAMETRIC METHODS IN TURKEY Nadire ÖZEL Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering Supervisor : Assist. Prof. Dr. Mehmet Faik SEVİMLİ 2004, 85 Pages Jury : Assist. Prof. Dr. Mehmet Faik SEVİMLİ Assoc. Prof. Dr. Ali BERKTAY Assist. Prof. Dr. Aşır GENÇ It is necessary to research the linear trend of monthly streamflow and the slopes of trends in Turkey. Assumptions in the classical parametric tests (i.e., normality, linearity, and independency) are usually not met by streamflow data. So, non- parametric tests were used for the trend determination. In this study, monthly streamflow data of eighty-three stations operated by EIE (Electirical Power Resources Survey and Development Administration) located at twenty-six big river basins of Turkey were used. Three different non-parametric trend tests were selected to determine linear trends of monthly flow data. These tests include the Sen's T test, the Spearman's Rho test and the Seasonal Kendall test. The linear slopes (change per unit time) of trends are calculated by using a non- parametric estimator developed by Sen. The beginning of trends is determined by using the Mann-Kendall rank correlation test. In addition, homogeneities in monthly trends are tested by using a method developed by Van Belle and Hughes. Generally, negative slopes are detected at the stations located at the west part of Turkey. The highest number of negative linear slopes was found in March. April is the month which has got least linear slope. Positive slopes were found in August. The beginning of trends was determined in the early 1980's.