Yem şalgamında (Brassica rapa L.) farklı azot dozlarının yumru verimi ve bazı bitkisel özellikler üzerine etkisi
The effects of different nitrogen doses on root yield and on some vegetal characteristics on turnip
  1. Tez No: 154032
  2. Yazar: RIZA ÜLKER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEVLÜT MÜLAYİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: yem şalgamı çeşidi, azot dozları, yumru verimi, yumru boyu, ham protein oranı ve verimi, kuru madde oranı ve verimi, şeker oranı
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YEM ŞALGAMINDA (Brassica rapa L.) FARKLI AZOT DOZLARININ YUMRU VERİMİ VE BAZI BİTKİSEL ÖZELLİKLER ÜZERİNE ETKİSİ Rıza ÜLKER Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Mevlüt MÜLAYİM 2004, 39 Sayfa Jüri : Prof.Dr.Mevlüt MÜLAYİM Yrd.Doç.Dr.Ahmet TAMKOÇ Yrd.Doç.Dr.Ramazan ACAR Bu araştırma, 2003 yılında Yozgat İli' nadas alanlarında iki farklı çeşit (Volenda ve Polybra) Yem Şalgamının dört farklı azot gübresi dozunda (0, 5, 10 ve 15 kg/da) yetiştirilerek, gübre dozlarının verim ve bazı bitkisel özelliklerine etkisini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Araştırmada en yüksek yumru boyu (12.62 cm) 5 kg/da gübre dozunda, en yüksek yaş yumru verimi (863.44 kg/da), yumru kuru madde oranı (%18.74) ve yumru kuru madde verimi (161.72 kg/da) gübre uygulanmayan parsellerde, en yüksek yumru ham protein oranı (%26.10) ve yumru ham protein verimi (32.90 kg/da) 15 kg/da gübre dozunda tespit edilmiştir. iki farklı çeşit arasında en yüksek yumru boyu (13.50 cm) 10 kg/da gübre dozunda, en yüksek yaş yumru verimi (887.65 kg/da) ile yumru kuru madde oranı (%20.09) gübre uygulanmayan parsellerde ve en yüksek yumru ham protein oranı (%27.34) 15 kg/da gübre dozunda Polybra çeşidinde tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc Thesis THE EFFECTS OF DIFFERENT NITROGEN DOSES ON ROOT YIELD AND ON SOME VEGETAL CHARACTERISTICS ON TURNIP Rıza ÜLKER Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Field Crops Supervisor: Prof. Dr. Mevlüt MÜLAYİM 2004, Page : 39 Jury: Prof Dr. Mevlüt MÜLAYİM Asist.Pro£Dr.Ahmet TAMKOÇ Asist.ProfDr.Ramazan ACAR This research, was held to determine to intent of the effects of different quantities of nitrogen fertilizer on yield and some vegetal characteristics with growing two different kinds of turnip (“Volenda”,“Polybra”) in four different nitrogen fertilizer doses (0, 5, 10 and 15 kg/da) in Yozgat, 2003. At this research that the highest root length (12.62 cm) at 5 kg/da fertilizer dose, the highest wet root yield (863.44 kg/da), root dry matter ratio (%18.74) and root dry matter yield (161.27 kg/da) at no fertilizer used plots, the highest root protein ratio (%26.10) and root protein yield (32.90 kg/da) at 15 kg/da fertilizer dose, were recorded. Between the two kinds of Brassica rapa L. the highest value root length (13.50 cm) at 10 kg/da fertilizer dose, the highest value of freesh root yield (887.65 kg/da) and root dry matter ratio (%20.09) at no fertilizer used plots and the highest value of root protein ratio (%27.34) at 15 kg/da fertilizer dose, were recorded on Polybra species. Key Words : turnip species, nitrogen doses, root yield, root length, protein ratio and yield, dry matter ratio and yield, sugar ratio 11