Bursa Ovası batı kesimi aluviyal topraklarının ağır metal içeriklerinin belirlenmesi
The determination of heavy metals in the contents of alluvial soils in western side of the Bursa Plain
- Tez No: 154109
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CUMHUR AYDINALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bursa Ovası, Aluviyal topraklar, Ağır Metaller, Bursa Plain, Alluvial Soils, Heavy Metals
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET BURSA OVASI BATI KESİMİ ALUVIYAL TOPRAKLARININ AĞIR METAL İÇERİKLERİNİN BELİRLENMESİ Bursa Ovasının Batı kesimindeki Aluviyal topraklarda yürütülen bu çalışmada, toprakların iz element ve ağır metal (Fe, Mn, Zn, Cu, Cd, Co, Cr, Ni, Pb) miktarlarının mevcut durumları araştırılmış ve topraklatın kirlilik durumları belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla, toprak örnekleri 20 farklı yerden 0-20 cm, 20-40 cm olmak üzere iki farklı derinlikten ve sebze üretiminin yapıldığı bahçelerden alınmıştır. Toprak örneklerinin toplam ve DTPA ile ekstrakte edilebilen Fe, Mn, Zu, Cu, Cd, Co, Cr, Ni, Pb ile bazı önemli fiziksel ve kimyasal özellikleri incelenmiştir. Elde edilen veriler, incelenen yöre topraklarının ağır metal yönünden kirletilmediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT THE DETERMINATION OF HEAVY METALS IN THE CONTENTS OF ALLUVIAL SOILS IN WESTERN SIDE OF THE BURSA PLAIN In this research, the present status of trace and heavy metals (Fe, Mn, Zn, Cu, Cd, Co, Cr, Ni, Pb) of alluvial soils and their pollution status were determinated in western side of the Bursa plain. Twenty soil samples were collected from vegetable fields at 0-20 to 20-40 cm depth for this purpose. Soil samples were analyzed for total and DTPA extractable Fe, Mn, Zn, Cu, Cd, Co, Cr, Ni, Pb with some important physical and chemical properties. The obtained results were indicated that heavy metal pollution did not show in the investigated area soils.