Bursa Holstein Damızlık Süt Sığırı Yetiştiricileri Birliği'ne üye işletmelerin mekanizasyon düzeyinin belirlenmesi
Determination of mechanisation level of farms which are member of Holstein Dairy Cattle Breeders' Association of Bursa
- Tez No: 154123
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET DARGA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Süt sığın, mekanizasyon düzeyi, tabakalı tesadüfi örnekleme, Dairy cattle, mechanisation level, stratified random sampling method
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
BURSA HOLSTEIN DAMIZLIK SUT SIĞIRI YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ' NE ÜYE İŞLETMELERİN MEKANİZASYON DÜZEYİNİN BELİRLENMESİ ÖZET Bu çalışmada, Bursa Holstein Damızlık Süt Sığın Yetiştiricileri Birliğine üye işletmelerin mekanizasyon düzeyinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Üye işletmeler ve işletmelerdeki hayvan sayılan Birlik'ten alınmış ve işletmeler tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemiyle hayvan sayılarına göre 4 tabakaya aynlmıştır. Daha sonra her tabakadan seçilen işletmelere anket uygulanmıştır. Yapılan bu anketler sonucunda; hayvan sayısı az olan 1. tabakadaki işletmelerde günlük işler için hayvan başına harcanan ortalama sürenin hayvan sayısı fazla olan 4. tabakadaki işletmelere göre 5 kat daha uzun olduğu ve bu farkın hayvan sayısı fazla olan işletmelerde ahır içi mekanizasyommun daha fazla kullanılmasından kaynaklandığı belirlenmiştir. Birliğe üye işletmelerden daha fazla hayvana sahip olan büyük işletmelerde mekanizasyon kullanımının yeterli düzeyde olduğu, ancak küçük ve orta ölçekli işletmelerde mekanizasyon düzeyinin istenen seviyede olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF MECHANISATION LEVEL OF FARMS WHICH ARE MEMBER OF HOLSTEEV DAIRY CATTLE BREEDERS' ASSOCIATION OF BURSA ABSTRACT In this study, determination of mechanisation level of farms which are members of Holstein dairy cattle breeders' association of Bursa, has been aimed. First, member farms and numbers of the cattle in these farms have been taken from Association and farms have been classified to 4 classes according to the number of the cattle with stratified random sampling method. After that a questionnaire has been carried out to chosen farmers from each class. At the result of questionnaire; spending average time for per cattle to make daily works in class 1, the farms which has less cattle, is long 5 times more according to farms in class 4, which have more cattle, has been determinated. The difference has been arised from using of more mechanisation inside of the barns in the farms which have more cattle. It has seen that; in the big farms which have more cattle from Association members, using of mechanisation is enough level, but in the small and medium farms, using of mechanisation is not wanted level.