Lineer fiziksel programlama ile üretim planlama optimizasyonu ve KOBİ'lerde bir uygulama
Production planning optimization with linear physical programming and a case study in small and medium enterprises
- Tez No: 154177
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHADIR GÜLSÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Toplu üretim planlama, Çok kriterli karar verme, Üretim planlama optimizasyonu, Lineer fiziksel programlama, Aggregate production planning, Multi-criteria decision making, Production planning optimization, Linear physical programming. XI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZET Bu çalışma yedi bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm olan giriş bölümünden sonra, ikinci bölümde üretim yönetimi konusunda genel bilgi verilmiştir. Bu konuda mevcut literatürün içerdiği bazı alt konulara kısaca değinilmiştir. Üçüncü bölümde toplu üretim planlaması konusu üzerinde durulmuştur. Bu bölümde toplu planlamanın diğer planlar içerisindeki yeri, amacı, faydalan ve toplu planlama stratejileri anlatılmıştır. Sonrasında toplu üretim planlamada kullanılan belli başlı yöntemler tanıtılmıştır. Dördüncü bölümde, kullanılan optimizasyon yönteminin de içine girdiği, çok kriterli karar verme konusu incelenmiştir. Bu bölümde üretim planlama problemlerinin çok amaçlı doğası anlatılmıştır. Ayrıca konunun anlaşılması açısından çok kriterli karar verme tekniklerinden bazıları açıklanmıştır. Beşinci bölümde, bu çalışmadaki üretim planlama optimizasyonunda kullanılan teknik olan lineer fiziksel programlama konusu detaylı olarak incelenmiştir. Altıncı bölümde çok kriterli bir üretim planlama modeli kurulmuştur. Bu modelde lineer fiziksel programla konusu kullanılarak bir çözüm geliştirilmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlar, yedinci bölümde ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study has seven sections. Following the first introduction section, in the second section, production management and its sub topics are introduced. In the third section, we focus on the aggregate production planning. The relationship of aggregate plans with other plans, aggregate plans' purposes and benefits and its strategies are examined. And after that, aggregate planning methods are introduced. In the fourth section, because linear physical programming is a multi-criteria decision making method, multi-criteria decision making is examined. And to make it understandable, some of multi-criteria decision making methods are introduced. In the fifth section, linear physical programming, which is used in our production planning optimization model, is introduced. In the sixth section a production planning optimization model is developed and it is solved by linear physical programming. In the seventh section, the consequences of the study are presented.