Tedarik zinciri yönetimi ve elektronik sektöründe endüstriyel bir uygulama
Supply chain management and an industrial application in elektronic market
- Tez No: 154178
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ FUAT GÜNERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri, Tedarik Zinciri Yönetimi, iş prosesleri, elektronik üretimi servis sağlayıcısı xı, Supply Chain, Supply Chain Management, business processes, Electronics Manufacturing Services Provider xu
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
ÖZET Tedarik Zinciri Yönetimi son kullanıcıdan ilk tedarikçiler boyunca, müşteri ve diğer hissadarlar için değer ekleyen ürün, hizmet ve bilgiyi sağlayan anahtar iş proseslerinin bütünleştirilmesidir. Tedarik Zinciri Yönetimi yapısı birbiriyle yakından ilgili üç unsurdan oluşur: tedarik zinciri ağ yapısı, tedarik zinciri iş prosesleri ve tedarik zinciri yönetim bileşenleri. Tedarik zinciri ağ yapısı, üye firmalardan ve bu firmalar arasındaki bağlantılardan meydana gelir. îş prosesleri müşteri için değerin spesifik bir çıktısını üreten aktivitelerdir. Yönetim bileşenleri yönetimsel değişkenlerdir ki içinde, tedarik zinciri boyunca iş prosesleri bütünleştirilir ve yönetilir. Başarılı Tedarik Zinciri Yönetimi, bireysel fonksiyonların yönetiminden anahtar tedarik zinciri proseslerinde bütünleşmiş aktivitelerin yönetimine doğru bir değişim gerektirir. Global Tedarik Zinciri Forum üyeleri tararından tanımlanan anahtar tedarik zinciri prosesleri : Müşteri ilişkileri yönetimi, müşteri hizmetleri yönetimi, talep yönetimi, siparişin tamamlanması, üretim akışının yönetimi, satmalına, ürün geliştirme ve ticarileştirme ve iadeler' dir. Bu çalışmada giriş bölümünün ardından ikinci bölümde Tedarik Zinciri Yönetiminin gelişimi incelenmiştir. Üçüncü bölümde Tedarik Zinciri Yönetiminin yapısı ve onun anahtar unsurları anlatılmıştır. Dördüncü bölümde Telekom tedarik zincirleri ve onun anahtar özellikleri üzerinde durulmuştur. Beşinci bölümde bir Tedarik Zinciri Yönetim uygulaması sunulmuştur. Bu uygulama bütünleştirilmiş tedarik zinciri boyunca değer sunan bir Elektronik Üretimi Servis Sağlayıcısının (EMS) servisleri ve iş proseslerinin incelenmesini kapsar. Son bölümde Elektronik Üretimi Servis Sağlayıcısının beşinci bölümde incelenen iş prosesleri yeniden değerlendirilir ve iyileştirilmesi gereken alanlar tanımlanır. Bu bölümde ayrıca gelecek araştırmalar için bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Supply Chain Management is the integration of key business processes from end user through original suppliers that provides products, services, and information that add value for customers and other stakeholders. The Supply Chain Management framework consists of three closely interrelated elements: the supply chain network structure, the supply chain business processes, and the supply chain management components.The supply chain network structure consists of the member firms and the links between these firms. Business processes are the activities that produce a specific output of value to the customer. The management components are the managerial variables by which the business processes are integrated and managed across the supply chain. Successful Supply Chain Management requires a change from managing individual functions to integrating activities into key supply chain processes. The key supply chain processes identified by members of The Global Supply Chain Forum are: Customer relationship management, customer service management, demand management, order fulfillment, manufacturing flow management, procurement, product development and commercialization, and returns. In this thesis, after introduction, development of supply chain management are examined in second chapter. In the third chapter, The Supply Chain Management framework and its elements are introduced. Telecom supply chains and their key features are dwelled on fourth chapter. In the fifth capter, the Supply Chain Management application is presented. This application comprises the examination of the services and the business processes of the Electronics Manufacturing Services Provider (EMS) that delivering value through its integrated supply chain. In the last chapter, the Electronics Manufacturing Services Provider' business processes which are examined chapter five are reevaluated and the areas need to be improved are described. In this chapter also some suggestions for the future researchs are made.