Bulanık mantık ile Türk Deniz Kuvvetleri'nin gereksinimine uygun gemi seçimi
Selecting the most useful ship for Turkish Naval Forces by using fuzzy logic
  1. Tez No: 154207
  2. Yazar: EGEMEN ÖZGÜR YAKUT
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜSEYİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gemi Mühendisliği, Marine Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bulanık Mantık, gemi inşa, karar verme, Fuzzy logic, naval architecture, decision making. XI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gemi İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET Bulanık Mantık (BM), temelleri 1965 yılında Lotfı Zadeh tarafından atılmış bir karar verme yöntemidir. Bu karar verme sisteminin oluşturulmasından amaç, insan mantığına yakın bir mantık oluşturmak ve karar verme aşamasında karşılaşılan bir takım belirsizlikler olmasına karşın istenen sonuca ulaşmaktır. Endüstride çok yaygın olarak kullanılan bir yöntem olmasına karşın, özellikle dizayn aşamasında birbiriyle çelişen çok fazla girdiye sahip Gemi İnşa uygulamalarında son yıllarda kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada Bulanık Mantığın temelleri, kullanım alanları incelenmiş ve gemi inşa alanında şimdiye kadar bulanık mantıkla çözümlenmemiş bir problem ele alınarak elde edilen sonuçlar incelenmiştir. Çalışmanın amacı, Bulanık Mantığın özellikle gemi dizaym aşamalarında mühendislere en uygun koşullarda karar verme olanağı tanıdığını gösterebilmektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Fuzzy Logic (FL) is a kind of decision making method which based on a theory of Lotfi Zadeh in 1965. The purpose is to develop a method like human logic and to solve vague problems which can reveal in decision making processes. Altough it is a most common method in engineering area, it is very recent to use Fuzzy Logic in Naval Architecture which has contradiction datas especially in design processes. In this thesis, i studied the basics of Fuzzy Logic theory, its application areas and i solved a problem about naval architecture that it haven't been solved with Fuzzy Logic before. Then i made some conclusions about that problem. The purpose of this thesis is to present naval architects that Fuzzy Logic theory is one of the most useful methods to make a decision in design processes.