Gaz türbini tahrikli yükset süratli gemilerde işletme parametrelerinin performansa etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of working parameters on the performance of gas turbine driven high speed ships
- Tez No: 154206
- Danışmanlar: DOÇ.DR. UĞUR KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gemi Mühendisliği, Marine Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gaz türbini, giriş havasının soğutulması, gemi tahriki, Gas turbine, gas turbine inlet cooling, ship propulsion XIV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gemi İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET Bu çalışma yüksek hızlı gemi tahriki için gaz türbini sistemleri üzerinedir. Öncelikle, savaş gemileri için kullanılan iki gaz türbini sistemine dayalı olarak, gaz türbinlerinin çalışma prensibi, sistem elemanları ve yardımcı sistemleri ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Daha sonra, giriş havası soğutmalı/soğutmasız bir gaz türbininin performansını tahmin etmek üzere bir matematik model geliştirilmiştir. Çevre havasının sıcaklığı, bağıl nem, yanma sıcaklığı ve sıkıştırma oranının türbin performansına etkisini elde etmek için bu model kullanılarak bir parametrik çalışma yapılmıştır. Bu çalışmanın sonuçlan gaz türbini sistemlerinin yüksek bir gelişme potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study deals with the gas turbine systems for high speed ship propulsion. First, the gas turbine system is explained in details regarding working prenciples, system components, auxiliary systems based on two gas turbines for warships. Then a mathematical model is developed to estimate the performance of gas turbines with/without inlet air cooling systems. Using this model a parametric study is investigated to obtain the effects of ambient air temperature, relative humidity, combustion temperature, and compression ratio on the turbine performance. The results of this study show the gas turbine systems have a high improvement potential.