Yoğuşmalı kazanların teknik ve ekonomik analizi
Technical and economical analysis of condensing boilers
- Tez No: 154312
- Danışmanlar: PROF. DR. OLCAY KINCAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Condensing boiler, high-efficiency, high - low heating values, heating. XI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZET Yoğuşmalı kazan teknolojisi modern bir çevre koruma sistemi olarak ısıtma havalandırma sektöründe gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Yoğuşmalı kazanlar yanma sonucu açığa çıkan gazlar içindeki ısıdan mümkün olduğu kadar faydalanılması esasına dayalı yüksek verimli kazanlardır. Yoğuşmalı kazanlar, yeterli düşük dönüş suyu sıcaklıklarında %95'e varan bir verim değeri vermektedir. Bu tezde, Türkiye'deki farklı illerdeki evlerdeki yoğuşmalı kazanlardaki tasarruf miktarları hesaplanmıştır. Yoğuşmalı kazanlar doğru bir uygulama ile önemli bir tasarruf sağlamaktadır. Anahtar Kelimeler : Yoğuşmalı Kazan, yüksek verim, alt - üst ısıl değer, ısıtma.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Condensing boiler technology is a modern environment protecting technology which is becoming more and more important and popular in the heating and air-conditioning sector. Condensing boilers apply the design techniques of high-efficiency boilers and also aim to take as much heat as possible out of the flue gases. Condensing boilers work in relatively low temperature ranges. At very low return temperatures, efficiencies of up to 95 percent can be achieved. In this thesis, the energy savings value of houses in different places in Turkey are calculated. Condensing boilers represent a proven technology which will produce very substantial savings when applied thoughtfully.