LPG dökmegaz tank sahasının yangın güvenliği
LPG storage tank fire safety
- Tez No: 154313
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EYÜP AKARYILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: LPG, LPG dökmegaz, yangın güvenliği, sprinkler sistemi
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Ülkemizde kullanımı giderek artan LPG' nin dökmegaz yerüstü tankında güvenilir olarak depolanması için baz alınması gereken TSE 1446 ve NFPA 58 standartları incelenmiştir. Hazırlanan bu çalışmada ilk olarak LPG, dökmegaz, yanma ve yangın ile Avrupa ve Amerika'da farklı olan yangın sınıflandırılmalarının genel tanımlan yapılmıştır. Daha sonra ki bölümlerde LPG teknolojisinin faydalan ve kullanım alanları hakkında bilgilendirme yapılmış olup, dökmegaz tank sahası tesisat güvenliği ve LPG tesislerinde önlem alınması gereken başlıca yangın nedenleri belirtilmiştir. Bunlara ek olarak LPG dökmegaz tank sahasının yangın güvenliğinin sağlanmasına örnek teşkil edebilecek sprinkler sistemi, yangın hidrandan ve yangın dolapları kullanılarak bir uygulama yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In our country LPG consumption is increasing. Due to that LPG storage tanks safety usage and stored, it has to be based on TSE 1446 and NFPA 58 standarts. In this thesis at first chapter LPG and fire descriptions are given with European and USA fire classification descriptions. In other chapters the benefits of LPG technology, the areas where LPG is used, the precautions of main LPG fire reasons in storaged areas and tank areas installation safety are mentioned. Adding to that a model for overground LPG storaged tank areas fire protection systems design project is done by using sprinkler systems, fire hidrants and fire boards. Key words : LPG, LPG storaged, fire safety, sprinkler system XI