Eğitim yapılarının tasarım ölçütlerinin yıllık ısıtma enerjisi harcamalarının azaltılmasına yönelik olarak belirlenmesi
Determine desing criteria of educational buildings for minimizing annual heating energy consumptions
  1. Tez No: 154360
  2. Yazar: NEZAKET DEMET TURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜLAY ZORER GEDİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim yapıları, ısısal konfor, ısıtma enerjisi, TS 825 x, Educational buildings, thermal confor, annual energy consumptions, TS 825
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Fiziği ve Malzemesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET Yaşadığımız tüm mekanlarda günlük fonksiyonlarımızın verimli bir şekilde devamı için gerekli ısısal konforu ve bunun sürekliliğini sağlamak zorundayız. Aksi takdirde mekan kullanıcılarının iş verimleri ve performansları düşeceği gibi, o mekanı kullanan kişilerin sağlıkları da bozulacaktır. Yapılarımızda, ısısal konforu minimum maliyetle sağlarken aynı zamanda fosil yakıt tüketimini en aza indirerek çevreye zarar vermemek biz mimarların tasarım aşamasında çözmemiz gereken önemli bir sorundur. Bu çalışmanın amacı, eğitim yapılarının tasar ölçütlerinin yıllık ısıtma enerji harcamalarının azaltılmasına yönelik olarak belirlenmesi, tasarlanan plan tiplerinin yönlendirmeye bağlı olarak enerji korunumlarının incelenmesi ve ülkemizde yıllık enerji harcamalarını hesaplayan geçerli yönetmeliğin ve hesap metodunun irdelenerek, eksik taraflarının ortaya konulmasıdır. Hesaplamalar, 14.06.2000 tarihinden itibaren ülkemizde inşa edilecek olan tüm binalarda zorunlu olarak uygulanan TS-825, Binalarda Isı Yalıtım Kuralları standardının önerdiği hesaplama yöntemine göre yapılarak karşılaştırılmaktadır. Çalışma 6 ana bölümden oluşmaktadır. 1. Bölüm' de, çalışmanın amacı ve kapsamı tanıtılmıştır. 2.Bölüm' de, yıllık enerji harcamalarının azaltılmasının zorunlu kılan nedenler ve enerji ekonomisinin gerekliliği belirtilmiş, yıllık enerji harcamalarının azaltılmasında etkili olan faktörler anlatılmıştır. 3. Bölüm' de, yıllık enerji harcamalarının belirlenmesinde kullanılan yönetmelik ve önerilen hesap yöntemi açıklanmıştır. 4. Bölüm' de, ilköğretim yapısı plan şemaları, dersliklerin boyut, biçim ve okul yapısı içindeki konumları incelenmiştir. 5. Bölüm' de, eğitim yapıları plan şemalarından yararlanılarak tasarlanmış ilköğretim yapılarının mimari özellikleri tanıtılmış, plan şemalarının yıllık ısıtma enerji ihtiyaçlarının yönlere bağlı değişimi incelenmiş, eğitim yapılarının tasar ölçütlerinin yıllık ısıtma enerjisi harcamalarının azaltılmasına yönelik olarak belirlenmesinde kullanılacak yaklaşım açıklanmıştır. ö.Bölüm' de, çalışmanın sonuçlarına ve bulgulara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT We have to provide thermal comfort and its continiousness for all of our living spaces in order to follow our daily functions efficiently. Else, effectiveness and performance of habitants in the living space may decrease and some health problems may occur. One of the most important problem we, architects have to solve is; while providing thermal confor of our structures with minimum cost, fossil fuel comsumption also has to be minimized in order not to harm the environment. The aim of this study is to determine design criteria of educational buildings for minimizing annual heating energy consumptions, to examine the energy conservation of designed plans in order to advise and to examine the valid regulation and calculation method of annual energy comsumption in our country to determine inadequate sections. Calculations are made according to TS-825“Regulation About Heat Insulation of Buildings”which is used obligatory at every building which is constructed after 14.06.2000 and are compared. The study is made up of 6 main sections. The aim and contents of the study is presented in first section. Reasons for obligatory reducing annual energy consumptions and need for energy economy are presented in Section 2 and factors effecting reduction of annual energy consumption are explained. Regulation used at determining annual energy consuption and advised calculation method are explained in Section 3. Plan schematics of elementary schools, size, shape and location of classrooms in the building are researched in Section 4. In Section 5, architectural features of elementary school buildings which are designed using plan schematics of educational buildings are introduced, directional changes of annual energy consumptions of plan schematics are examined. Conclusions of the study and outcomes are presented in Section 6.