Kıyı çizgisinin sayısal modellemesi üzerine bir çalışma; Karaburun örneği
A study on shoreline numerical modeling; Karaburun case study
- Tez No: 154361
- Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kıyı çizgisi değişimi, kıyı boyu katı madde taşmımı, kumlanma, erozyon, Karaburun, mahmuz ıx, Shoreline change, longshore sediment transport, siltation, erosion, Karaburun
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET Kıyı çizgisinin modellenmesi; karmaşık bir fiziğe sahip olması, girdilerinin belirsizlik içermesi ve elde edilmesinin zorluğundan dolayı oldukça güç bir konudur. Kıyı çizgisinin belirlenmesi, etkin kıyı alanı yönetimi için önemli olup, çevrenin korunması ve sürdürülebilir gelişme için de gereklidir. Kıyı morfolojisinin sayısal modellemesinde bir çok yöntem geliştirilmiştir. Bunlar karmaşık 3-boyutlu modellerden basit 1 -boyutlu modellere kadar değişmektedir. Pratik model uygun yaklaşım sağlayandır, yani girdinin niteliği ile uygunluk sağlayan ve çözümleme süresinin kısa olanıdır. Bu çalışmada; Karadeniz kıyısında bulunan Karaburun Balıkçı Barınağı 'ndaki kumlarıma ve Karaburun kıyısında meydana gelen kıyı çizgisi değişimine çözüm bulunmaya çalışılmıştır. Yöreye ait dalga iklimi ve istatistiği çalışması farklı meteoroloji istasyonlarından (Sarıyer, Kilyos ve Şile) elde edilen rüzgar verileri ve dalga atlası (Özhan ve Addalla, 1999) kullanılarak detaylı olarak incelenmiş, balıkçılar ve yöre halkından elde edilen bilgilere göre en uygun dalga istatistiği oluşturulmuştur. Katı madde özellikleri elde edildikten sonra CERC (1984) metodu ve SandCalc bilgisayar programıyla katı madde taşınım yönü ve miktarı belirlenmiştir. Tek-çizgi metodunu esas alan sayısal model yardımıyla yazılan bilgisayar programı koşturularak Karaburun kıyısında iki senede meydana gelen kıyı çizgisi değişimi görülmüştür. Sayısal çözüm ve analitik çözüm karşılaştırılması yapılmış, sayısal model programının geçerliliği onaylanmıştır. Karaburun kıyısında meydana gelen erozyon, yığılma ve Karaburun Balıkçı Barmağı'nda oluşan kumlarıma problemine çözüm olarak iki alternatif mahmuz sistemi sunulmuş ve bu sistemlerin boyutlandırılması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Beach evolution modelling is a challenge because coastal processes are complex and input data is either scarce or contains large uncertainties. Long-term prediction of beach evolution is an essential tool for effective coastal management, environmental protection and sustainable development. Several categories of numerical models of coastal morphology have been developed, ranging from sophisticated 3-D models to simple 1-D models for idealized conditions. A practical model provides reliable predicitions, compability with the quality of the input data and reasonable execution time. In this work, a solution is investigated for the problem of siltation in Karaburun Fisher Port and shoreline change existing at the Karaburun coast. Wave climate and statistics of area is investigated by analysing the wind data from three different meteorological stations (Sarıyer, Kilyos and Şile) and wave atlas (Özhan and Abdalla, 1999) then the most appropriate wave statistics is determined by the information received from the fishers of Karaburun. After achieving the sediment properties, longshore sediment transport rate and direction is determined. Shoreline change existing at the coast of Karaburun is designated for two years by running the program which is written according to the one-line theory. Numerical and analytical solution is compared and numerical model program is verified. Two different groin systems are presentated for the problem of siltation in Karaburun Fisher Port and shoreline change existing at the Karaburun coast and structure analysis of this groin systems has been done.
Benzer Tezler
- Risk altındaki kıyı alanlarının yönetimi ve Karasu örneği
Coastal management framework for Karasu
REMZİYE İLAYDA TAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2013
İnşaat MühendisliğiYıldız Teknik Üniversitesiİnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. YALÇIN YÜKSEL
- İzmit havzasının hidrojeoloji incelemesi ve yeraltısuyu akım modellemesi
An examination of the hydrogeology of the İzmit basin, and modelling of the groundwater flow
MERAL ERDOĞAN TOPÇUOĞLU
Doktora
Türkçe
2022
Jeoloji Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiJeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. REMZİ KARAGÜZEL
- Remote sensing applications for physical and ecological state of Turkish coastal waters
Türkiye kıyılarının fiziksel ve ekolojik durumu hakkında uzaktan algılama uygulamaları
ATİLLA HÜSNÜ ERONAT
Doktora
İngilizce
1999
Su ÜrünleriDokuz Eylül ÜniversitesiDeniz Jeolojisi ve Jeofiziği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ORHAN USLU
- Marine impact assesment of thermal power plants: A case study
Termik santralların deniz etki değerlendirmesi konusunda bir çalışma
CEM ÇAKIROĞLU
Yüksek Lisans
İngilizce
1993
Çevre MühendisliğiOrta Doğu Teknik ÜniversitesiÇevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ.DR. COŞKUN YURTERİ
- Numerical modeling of shoreline changes around Manavgat river mouth
Manavgat ırmak ağzında kıyı çizgisinin değişiminin sayısal modeli
FATIMA AL SALEH
Doktora
İngilizce
2004
İnşaat MühendisliğiOrta Doğu Teknik Üniversitesiİnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ERDAL ÖZHAN