Kıyı çizgisinin sayısal modellemesi üzerine bir çalışma; Karaburun örneği
A study on shoreline numerical modeling; Karaburun case study
  1. Tez No: 154361
  2. Yazar: HAVVA ANIL ARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kıyı çizgisi değişimi, kıyı boyu katı madde taşmımı, kumlanma, erozyon, Karaburun, mahmuz ıx, Shoreline change, longshore sediment transport, siltation, erosion, Karaburun
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET Kıyı çizgisinin modellenmesi; karmaşık bir fiziğe sahip olması, girdilerinin belirsizlik içermesi ve elde edilmesinin zorluğundan dolayı oldukça güç bir konudur. Kıyı çizgisinin belirlenmesi, etkin kıyı alanı yönetimi için önemli olup, çevrenin korunması ve sürdürülebilir gelişme için de gereklidir. Kıyı morfolojisinin sayısal modellemesinde bir çok yöntem geliştirilmiştir. Bunlar karmaşık 3-boyutlu modellerden basit 1 -boyutlu modellere kadar değişmektedir. Pratik model uygun yaklaşım sağlayandır, yani girdinin niteliği ile uygunluk sağlayan ve çözümleme süresinin kısa olanıdır. Bu çalışmada; Karadeniz kıyısında bulunan Karaburun Balıkçı Barınağı 'ndaki kumlarıma ve Karaburun kıyısında meydana gelen kıyı çizgisi değişimine çözüm bulunmaya çalışılmıştır. Yöreye ait dalga iklimi ve istatistiği çalışması farklı meteoroloji istasyonlarından (Sarıyer, Kilyos ve Şile) elde edilen rüzgar verileri ve dalga atlası (Özhan ve Addalla, 1999) kullanılarak detaylı olarak incelenmiş, balıkçılar ve yöre halkından elde edilen bilgilere göre en uygun dalga istatistiği oluşturulmuştur. Katı madde özellikleri elde edildikten sonra CERC (1984) metodu ve SandCalc bilgisayar programıyla katı madde taşınım yönü ve miktarı belirlenmiştir. Tek-çizgi metodunu esas alan sayısal model yardımıyla yazılan bilgisayar programı koşturularak Karaburun kıyısında iki senede meydana gelen kıyı çizgisi değişimi görülmüştür. Sayısal çözüm ve analitik çözüm karşılaştırılması yapılmış, sayısal model programının geçerliliği onaylanmıştır. Karaburun kıyısında meydana gelen erozyon, yığılma ve Karaburun Balıkçı Barmağı'nda oluşan kumlarıma problemine çözüm olarak iki alternatif mahmuz sistemi sunulmuş ve bu sistemlerin boyutlandırılması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Beach evolution modelling is a challenge because coastal processes are complex and input data is either scarce or contains large uncertainties. Long-term prediction of beach evolution is an essential tool for effective coastal management, environmental protection and sustainable development. Several categories of numerical models of coastal morphology have been developed, ranging from sophisticated 3-D models to simple 1-D models for idealized conditions. A practical model provides reliable predicitions, compability with the quality of the input data and reasonable execution time. In this work, a solution is investigated for the problem of siltation in Karaburun Fisher Port and shoreline change existing at the Karaburun coast. Wave climate and statistics of area is investigated by analysing the wind data from three different meteorological stations (Sarıyer, Kilyos and Şile) and wave atlas (Özhan and Abdalla, 1999) then the most appropriate wave statistics is determined by the information received from the fishers of Karaburun. After achieving the sediment properties, longshore sediment transport rate and direction is determined. Shoreline change existing at the coast of Karaburun is designated for two years by running the program which is written according to the one-line theory. Numerical and analytical solution is compared and numerical model program is verified. Two different groin systems are presentated for the problem of siltation in Karaburun Fisher Port and shoreline change existing at the Karaburun coast and structure analysis of this groin systems has been done.