Enerji etkin büro binalarında tipolojik değişim
The typological change of energy efficient office buildings
  1. Tez No: 154389
  2. Yazar: SERKAN ENNAÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FATİH PAKDİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ekoloji, enerji etkin(enerji korunumu), büro binaları, sürdürülebilirlik, tipoloji vı, Ecology, energy efficient, office buildings, sustainability, typology vi
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bina Araştırma ve Planlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET Ekoloji ve sürdürülebilirlik kavranılan, çevre ile ilgili her alanda kullanılan ve günümüzün akla ilk gelen önemli olgularıdır. Aslında bu iki kayram yeni olmayıp, dünya ve insanlık tarihi boyunca geleneksel uygulamalarda hep var olmalarına karşın, sanayileşmeyle unutulmuş ve arka planda kalmışlardır. Ancak yaşanan çevre sorunları, hızlı nüfus artışı ve kentleşme nedeniyle küçük bir akademik çevrenin kullanımından çıkarak, geniş kitleler tararından kullanılır olmuşlardır. Ekoloji, kısa bir süre öncesine kadar canlıların hem kendi aralarındaki, hem de çevreyle olan ilişkilerini inceleyen, biyolojinin bir dalıydı. Bugün ise doğa bilim sınırlarını aşarak, diğer bilim dallarının söylemlerine girmiştir. Mimaride de yapay çevre yaratma olgusu içinde, yapay sistemlerin doğal sistemlerle ilişkilendirilmesi aşamasında, ekolojik ilkeler içeren tasarımlar gündeme gelmektedir. Enerji kaynaklarına olan ihtiyacın arttığı günümüz dünyasında mimarlık bağlanımda enerji korunumu ve iklimsel konfor açısından en uygun ve en ekonomik kabuk seçimi önem kazanmıştır. Büro binaları da tüm yapılar gibi bu gelişmeden etkilenmiştir. Enerji kullanımının oldukça yoğun olduğu büro binalarında artık ilk maliyetler açısından çok da ekonomik olmayan fakat kullanım süresince enerji kullanımındaki düşüşün sağlandığı tasarımlar etkin hale gelmiştir. Bu tasarımlar zaman içinde çeşitli denemelere tabi tutulmuş ve de en iyiye ulaşılmaya çalışılmıştır. Bu denemelerle ortaya çıkan ve ortak kabul gören kıstaslar büro yapılarının tipolojisini doğrudan etkilemiştir. Hatta bir mimari alama dönüşmüş olduğu da söylenebilir, yani yeni bir tipoloji, mimari dil ve yeni görünüm meydana çıkmıştır. Bu çalışmadaki amaç, enerji korunumunun büro binalarının tipolojisini etkilediği ve yapıların plan,görünüş ve kesit düzleminde enerji korunumu ile ilgili ortak yönlerinin ortaya çıkarılmasıdır. Çalışmada, bu amaca yönelik olarak dünyada bugüne dek yapılmış enerji korunumu kaygısı taşıyan yapıların araştırması yapılmıştır. Bu çalışmanın ikincil amacı enerji etkin büro yapılarının ülkemizde de yaygınlaşmasını sağlamak ve bu alana dikkat çekmektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ecology and sustainability are the themes which are being used in every subject related to environment. In fact these two themes are not new. They have been used in traditional applications in all periods of history but after industrial development they were forgotten to used so often. After some environment problems, population increasing and development of cities they became more important not just for an academic group, also for all people in the world. For a short time ago ecology was only a branch of biology explaining the relationship between people and environment. Today it is used in all science branches. In architecture, with the idea of creating an artificial environment, the designs are used which have ecologic principles while making connections between artificial systems and natural systems. In today's world which need energy more than past, it's important to select the most efficient and economic building cover for energy efficiency and comfort of climate. The office buildings also were effected by this development. The designs for office buildings are frequently being used which are very expensive for the first cost but in the period of using the building energy efficiency is visible. These desings were tested many times to get the best about energy efficiency. The results of these tests effected the typology of office buildings. Even it can be said that a new style of architecture has started. The aim of this study is to analize the common things of energy efficient office buildings to find out typological characteristics of these buildings. So in this study many efficient office buildings were searched and analized. The second aim is to show the importance of energy efficiency in office buildings and make it being used also in our country too.