Haliç ve çevresinde yeniden işlevlendirilen sanayi yapılarının çevre halkla etkileşimi bağlamında incelenmesi ve Silahtarağa Elektrik Santrali için öneriler
Analysing re-functioned industrial buildings in golden horn region and its periphery areas in the context of their interaction with residents and suggestions for Silahtarağa Power Plant
  1. Tez No: 154388
  2. Yazar: CEM AKBELEGE
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. DENİZ ERİNSEL ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, Sosyal Tasarım, Ekoloji ve Sürdürülebilirlik, Tarihsel Miras, Etkileşim ve İletişim, Katılım VIII, Urban Transformation, Social Design, Ecology and Sustainability, Historical Heritage, Interaction and Communication, Participation IX
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZET Dünya üzerinde kentler sürekli değişim geçirmekte ve dinamik bir yapı sergilemektedir. Kentsel dönüşüm sürecini en hızlı ve yoğun yaşayan kentlerin biri de İstanbul metropolüdür. Ekonomik dönüşümlerin yarattığı mekansal ihtiyaçlar, göç, fiziksel eskime ve değişen dünya düzeni İstanbul kentinin bazı bölgelerinde köhneme olgusunun yaşanmasına yol açmıştır. Bu çalışmada; İstanbul Avrupa Yakası'ndaki Haliç bölgesinde çeşitli sebeplerden dolayı köhneleşme yaşayan bölgelerde yaşanan kentsel dönüşüm anlatılmaktadır. Kentsel dönüşümün bir alt basamağında, Haliç kıyıları boyunca yer alan yeniden işlevlendirilmiş sanayi yapılan ve çevre yerleşim bölgeleri incelenmektedir. Yapılan incelemelerde, yapıların yakın çevresiyle nasıl bir iletişim ve etkileşim içinde olduğu irdelenmiştir. Araştırma; yenilenme sonrası kullanım sürecini, bölge insanlarının sorunları, ihtiyaçları ve beklentileri noktasında çeşitli kriterleri göz önüne alarak incelemektedir. Bu çalışmaların sonucunda, bölgenin zaman içerisinde yaşadığı fiziksel ve sosyal değişimler ile bu değişimlerin olumlu - olumsuz yönleri, yapılan düzenlemelerin yeterliliği ve gerekliliği ortaya konulmuştur. Araştırmada, incelenen benzer örneklerden, uygulanan anket çalışmalarından ve görüşmelerden yola çıkarak; 'yeniden işlevlendirme ve kullanım' çalışmalarının değerlendirilmesinde tasarıma yardımcı olacak, tasarım ve yönetim ile ilgili öneriler oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Cities worldwide go through constant changes and show dynamic structures. One of the cities that face a very rapid and intense urban transformation is Istanbul metropolitan area. Changing world order, spatial requirements, migrations and pyhsical deteriorations caused by economic transformations have produced a dilapidated environment in some particular regions of Istanbul. In tins master thesis, the urban transformation in Istanbul European Side - Haliç (Golden Horn) Region, where dilapidation occurs due to various reasons, is explained. As a sub section of urban transformation, the industrial buildings which have been rehabilitated and re- functioned along Haliç shoreline and the residential areas in their surroundings are analyzed. Further, the interaction and communication process between industrial buildings and their periphery areas are explored. The research is carried out by considering various criteria about the problems, needs and expectations of residents living in periphery areas. In the conclusion of these researches, the physical and social transformations experienced in the region in time, their advantages and disadvantages, and the capability and neccesity of reorganizations are examined. As a result of analysed similar examples, surveys and questionnaires, recommendations intended to contribute to the design in assessment of the concept of“re- functioning and re-use”are proposed.