ERS-2 SAR verisi ile Eskişehir yerleşim bölgesinin kentsel gelişiminin incelenmesi
Examining the urban development of Eskişehir settlement area with ERS-2 SAR data
  1. Tez No: 154429
  2. Yazar: UĞUR AVDAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Beneklenme, kentsel gelişim, radar görüntü işleme, sentetik açıklıklı radar (SAR), sınıflandırma, Classification, Radar Image Processing, Speckles, Synthetic Aperture Radar (SAR), Urban development. XI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Bilgisayar ve uydu teknolojilerinin gelişmesine paralel olarak uzaktan algılama, geniş uygulama alanı bulmuştur. Özellikle çevre ile ilgili kararların alınabilmesi, onu etkileyen unsurların belirlenebilmesi ve konumsal analizler ile değişimlerin belirlenebilmesinde uzaktan algılama önemli bir işleve sahiptir. Uydu görüntüleri, çok geniş alanlara ilişkin arazi yapısı hakkında önemli bilgi sağladığından, çevreye yönelik planlamalar ve geleceğe yönelik kestirimler, daha dinamik olarak yapılabilmektedir. Bu çalışmada, henüz ülkemizde yeni yeni uygulama alanı bulan aktif algılama sistemi olan radar görüntüleri kullanılmıştır. Radar görüntüleri ile Eskişehir'in zamansal değişimi incelenmiştir. Çalışmada ERS-2 uydusundan alman 1995 ve 2003 yıllarında ait Sentetik Açıklıklı Radar (SAR) görüntüleri kullanılmıştır. Zamansal gelişimin en iyi şekilde belirlenebilmesi için görüntülerin seçiminde geniş bir zaman periyodu kullanılmıştır. Bu çalışmayı yapabilmek için bir uzaktan algılama yazılımı olan Erdas Imagine (Ver:8.6) kullanılmıştır. Ortorektifikasyon ve benek etkisinin azaltılması için Erdas Imagine programının radar modülü kullanılmıştır. Çalışmada, radar görüntülerine ilk olarak ortorektifikasyon işlemi uygulanmıştır. Daha sonra Lee-Sigma filtresi kullanılarak görüntüler üzerindeki benek etkisi azaltılmıştır. Çalışmada son olarak düzeltilmiş radar görüntülerine denetimli (eğitimli) sınıflandırma yapılmıştır. Sınıflandırma sonucunda; 1995 yılına ait SAR görüntüsünden yerleşim alanı, yaklaşık olarak 6679.26 hektar, 2003 yılma ait SAR görüntüsünden yerleşim alanı, yaklaşık olarak 10754.6 hektar olarak bulunmuştur. Bu sonuçlara göre 8 yıllık bir zaman diliminde yapılaşmada yaklaşık olarak 4075.34 hektarlık bir gelişmenin olduğu belirlenmiştir. Sınıflandırmanın doğruluk analizi için hata matrisi ve kappa (k) katsayısı hesaplanmıştır. 2003 yılı sınıflandırması için genel sınıflandırma doğruluğu %90.4 ve kappa (k) katsayısı 0.80 olarak hesaplanmıştır. 1995 yılı sınıflandırması için genel sınıflandırma doğruluğu %91.2 ve kappa (k) katsayısı 0.75 olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Remote sensing has found an application area due to technological developments in computers and satellites. Remote sensing plays an important role in environmental decision making and determining the time dependant environmental changes at a given location. Since satellite images can supply information on terrain properties of large areas, environmental planning and future predictions may be performed more dynamically. In this study, active radar images system, which is a relatively new application in Turkey, has been used. Time dependant changes of Eskişehir have been detected by using radar images. Synthetic Aperture Radar Images (SAR), belonging to the years 1995 and 2003, obtained from ERS-2 satellite has been used throughout the study. A wide time period was preferred in the selection of images for a better detection of time dependant changes. Remote sensing software Erdas Imagine (Version 8.6) was used for the realization of the study. The radar module of Erdas Imagine program was employed for reducing the effects of ortorectification and speckles. The first step in the study was to apply ortorectification process to the radar images. Then, speckle effects were reduced by using the Lee-Sigma filter. Finally, supervised classification was applied on the corrected radar images. As a result of the classification; residential areas were found to be 6679.26 hectares and 10754.6 hectares for the years 1995 and 2003 respectively. According to these findings, a growth of approximately 4075.34 hectares in residential areas, within a time period of eight years, was determined. For the classification accuracy assessment of the classification made, error matrix and kappa coefficients were calculated. For the year 2003; an overall classification accuracy of % 90,4 and kappa coefficient of 0.80 was calculated. For the year 1995; overall classification accuracy was % 91.2 and the kappa coefficient was 0.75.