İnteraktif grafiksel programlama ile ekstraksiyon prosesi tasarımı
Design of extraction process with interactive graphical programming
  1. Tez No: 154430
  2. Yazar: UMUT UYSAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUALLA ÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sıvı-sıvı ekstraksiyonu, üçgen diyagram, nümerik çözüm vıı, Liquid-liquid exraction, triangular diagram, numerical solution Vlll
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Bu çalışmada, sıvı - sıvı ekstraksiyonda grafiksel çözüm yolu olan üçgen diyagram, tamamiyle nümerik olarak bilgisayar ortamına taşınmış ve Lqd_Ext adlı Visual Basic.net platformunda bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Bu çalışmada aseton - su - trikloretan, asetikasit - su - izopropileter, asetikasit - su - metil izobutil keton, aseton - şu - kloroform ve dietilglikol - stiren - etilbenzen olmak üzere 5 farklı sistemin denge değerleri kullanılmıştır. LqdJExt, sıvı - sıvı ekstraksiyon prosesinde yukarda belirtilen 5 sistem için çapraz ve ters akışa göre teorik raf sayışım, kademelere giren ve çıkan akım bileşimlerini ve ağırlıklarını hesaplayabilen bir bilgisayar programıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this work Lqd_Ext 1.0 program was developed by using Visual Basic. net platform to slove liquid - liquid extraction problems in separation processes. Triangular diagram graphical solution technique for liquid - liquid system has been used and numerically calculated results have been given for crosscurrent and countercurrent multistage extraction desing. The problems have been given by using five different systems for crosscurrent and countercurrent methods. LqdExt 1.0 program can find stage requirements the composition of the extract and raffinate phases after each stage, flow rates for all streams leaving from the equipment.