Tarihi çevrede yeni yapılaşma ve İstanbul örneğinde infill uygulamaların değerlendirilmesi
The Evaluation of new structure in historical surroundings and infill applications of Istanbul case
- Tez No: 154490
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM BAYTİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Çevre, tarihi çevre kavramı, Infill kavramı, İstanbul, Surroundings, concept of historical surroundings, Mill concept, İstanbul
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Tarihi çevrelerdeki yeni yapılaşmalarla Mimarlık tarihi boyunca birçok kez karşılaşılmış, bu uygulamalar bazen nitelikli ve bilinçli, bazen de bulundukları çevreye saygı göstermeyen, görsel açıdan bu çevrelere yakışmayan tasarımlar olmaktan ileriye gidememiştir. 20. yüzyıla değin tarihi çevrelerdeki koruma olgusunun gelişmesi ve bu yüzyılda yeni anlamlar kazanması ile birlikte bu çevrelerde yapılacak yeni tasarımların da önemi artmış ve eski ile yeniyi bütünleştirme sorunu günümüze kadar gelmiştir. Bu çalışmada; tarihi çevrelerdeki yeni tasarımların ve bu tasarımlar yapılırken uygulanan yöntemlerin irdelenmesine çalışılacaktır. Araştırma içerisinde; ikinci bölümde genel olarak çevre kavramı ve özelde tarihi çevre kavramları üzerinde durulmuş ve tarihi çevrelerdeki koruma olgusu; tarihi çevreyi korumanın sürdürülebilirliği, çağdaş koruma kavramı ve tarihi çevrenin mimari değerlerinin saptanması başlıkları adı altoda açıklanmıştır. Üçüncü bölümde; eski yeni birlikteliğinin anlamı ve infill kavramı, infill binalardaki çeşitli tasarım yaklaşımları irdelenmiştir. Dördüncü bölümde ise; tarihi çevrelerdeki infill tasarımların irdelenmesi için gereken çevre analizleri ve bu tasarımların irdelenmesine temel oluşturacak kriterler, örneklerle ele alınmıştır. Ayrıca araştırma alam olarak İstanbul çeşitli semtleri ele alınmış, bu bölgedeki bazı infill uygulamalar belirlenen kriterlere göre değerlendirilmiştir. Araştırmada, incelenen örneklerden yola çıkarak; mevcut infill binaların ne kadar nitelikli ve doğru uygulamalar olduğu ve yeni infill tasanmlarm nasıl yapılması gerektiği konusunda belirli noktalara değinilmiştir. İncelemeler sonucunda, infill tasarımların doğru uygulamalar olması için ne gibi yöntemler izlenmesi gerektiği ve bu uygulamaların bulundukları tarihi çevrelere etkilerinin nasıl olacağı, yeni tasarımların hangi kurallara göre yapılması gerektiği tasarım rehberleri bağlamında ortaya konmaya çahşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Architecture throughout history has met with new structures in historical surroundings and these applications have been unable to progress sometimes in terms of quality and consciousness, sometimes because respect was not shown to the surroundings in which they were found and because the designs did not fit these surroundings visually. Until the 20th century the development of the phenomenon of protecting historical surroundings increased and in this century up to today it acquired new meanings as did the importance of new designs for these surroundings and uniting old and new. In this study what will be examined is new designs in historical surroundings and the methods applied while these designs are being drawn up. în the second section of the study the concept of the surroundings in general and in particular of historical surroundings was dealt with and the protection phenomenon in historical surroundings, the continuation of historical surroundings, the modern concept of protection and the architectural values of historical surroundings have been fixed as headings. In the third section the meaning of uniting old and new and the concept of Infill and various design approaches in Infill buildings have being examined. İn the fourt section in order to examine the Infill designs in historical surroundings the necessary environmental analyses and the criteria for creating the foundation for examining designs have been taken up with examples. In addition various Istanbul districts were taken up as research areas and some Infill applications in this region were eveluated according to identified criteria. While the research began with the examples examined, what was assessed for specific points was how much the existing Infill buildings had quality and correct applications and how new Infill designs had to be made. As the result of the examination, what was brought out where Infill designs were correctly applied was what methods had to be followed, how historical surroundings would be affected where these applications were carried out, and the need for new designs made in accordance with what rules in their tie with design guides.