Sürdürülebilir mimarlık bağlamında çok katlı ofis binalarında ekolojik tasarım ilkelerinin irdelenmesi
The Ecological design analysis of multi - storey building in sustainable architecture
  1. Tez No: 154489
  2. Yazar: BİLGE KARATAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM BAYTİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ekoloji, çevre, enerji korunumu, sürdürülebilir mimari, çok katlı ofis binalan, Ecology, environment, energy optimisation, sustainable architecture, multi-storey office buildings
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Sanayi devrimi ile birlikte, ulaşım, makineleşme, üretim, işletim-enformasyon teknolojisindeki gelişmeler insan yasanımı kolaylaştırmıştır. Endûstrileşmiş toplumlarda, yirminci yüzyılın başından itibaren kentlerde yoğun nüfus artışıyla birlikte plansız yapay çevre oluşumu, doğal çevre üzerinde ciddi boyutta tahribata neden olmuştur. Gelişmemiş ya da gelişmekte olan ülkelerin çevre üzerinde yarattığı tahribat, çevre bilmemin gelişmemişliğiyle doğru orantılıdır. Ozon tabakasının delinmesi, küresel ısınma, kültürel ve biyolojik çeşitliliğin azalması gibi sorunlar bölgesel ölçekte yaratılan kirliliğin, küresel ölçekte yansımasıdır. 1970 sonrası dönemde çevre kirliliğinin ciddi boyutlara ulaşması ve insan yaşamım tehdit eder hale gelmesi ile birlikte, konu uluslararası platformlarda tartışılmaya başlamış, günümüze kadar konuyla ilgili birçok önemli adım atılmıştır. Bu dönemde bina ve kent ölçeğinde ekolojik tasarım ilkeleri doğrultusunda şekillenen tasarım kararlan çevrenin sürdürülebilirHğinin sağlanmasında etkin rol oynamaktadır. Bütün canlılar için kabul edilebilir yaşam koşullarının devamlılığı olarak tanımlanan sürdürülebilirlik, ekonomi, sosyal yaşam ve çevre etkileşiminde yerini almıştır. Binaların yapım ve kullanım aşamalarındaki enerji ve doğal kaynak tüketimi ekolojik dengenin bozulmasına neden olmaktadır. Kentlerde artan yoğunluğa bağlı olarak bina yapılacak alanların azalması, düşeyde yükselmeyi getirmiştir. Binanın oturduğu alanla kullanıcı sayısı arasındaki ters orantı, çok katil binaların çevre üzerinde ne ölçüde etkili olduğunu göstermektedir. Özellikle kullamcılann vakitlerinin büyük bölümünü geçirdiği ofis binalarında sağlıklı yaşam koşullan oluşturulması ve performansın artınlması yönündeki çalışmalar ancak kullanıcı konforunun sağlanmasıyla mümkün olabilmektedir. Çok katlı binalarda enerji ttiketiminin büyük bir bölümünü ısıtma-soğutma, havalandırma ve aydınlatma sistemleri oluşlıırmaktadır. Yüksek teknoloji yapım sistemlerine sahip çok katil binalarda, tamamen mekanik sistemlerle sağlanan kullanıcı gereksinimleri, ekolojik döngüyü hiçe sayarak, doğal çevre üzerinde olumsuz izler bırakmaktadır. Günümüz teknolojisinin vardığı nokta, binalarda kullamlan sistemlerde doğayla uyumlu enerji etkin tasarımlar yapabilmeyi sağlamaktadır. Araştırma konusunun çok katlı binalar üzerine geüşinıinin sebebi; doğal çevre ve enerji korunumuna yönelik kriterlerin, çok katlı binalarda sağlanabilirliğinin irdelenmesidir.
Özet (Çeviri)
After the Industrial revolution, developments in transportation, machinery, production, and operation-information technology have made humans life easier. In the industrialized societies, since the beginning of the 20th century, with the increasing population in the cities, formation of unplanned non-natural environments created serious damage on nature. The damage that underdeveloped or developing countries created on nature is directly related to the lack of conscious about nature. Problems such as the hole in the ozone layer, global warming, reduction of cultural and biological diversity, are the reflection of locally created pollution to the global scale. After 1970's, with the pollution reaching a serious level and threatening human life, this matter has started being discussed in the international arena, and a lot of positive steps have been taken till today. In his period, design decisions, which are shaped according to the ecological design principles in the building and urban scale play an important role in ensuring natural sustainability. Sustainability, which is defined as the continuity of acceptable life conditions of all living beings, has taken its place in the mutual influence of economics, social life, and nature. Consumption of energy and natural resources during the construction and usage phases of the buildings causes destruction of ecological balance. Decreasing of constructible areas because of the increasing density in cities brings out rising verticularly. The indirect proportion between the footprint area of the building and the number of users shows the positive effect of multi-storey buildings on nature. Studies made to create a healthy environment especially in the office buildings where users spend most of their time and to increase performance, are only successable by providing comfort to the users. In the multi-storey buildings, heating- cooling, ventilation, and lighting systems constitutes most of the energy consumption. In the multi-storey buildings with high technology construction systems, user necessities provided by only mechanical systems leaves negative marks on natural environment, ignoring ecological cycle completely. Today's technology makes possible the active design of systems in building in harmony with nature. The reason for the research to develop on the multi-storey buildings is investigation of achievement of the criteria for the preservation of natural environment and energy in multi storey buildings.