Dikdörtgen çelik içeren şerit-levhaya ait bir non-lineer sınır değer probleminin FEM ile incelenmesi
FEM analysis of a geometrical non-linear boundary value problem of a strip-plate with rectangular hole
  1. Tez No: 154592
  2. Yazar: HAKAN AĞIT
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NAZMİYE YAHNİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Geometrik non-lineer, dikdörtgen delik, FEM, kompozit, gerilme birikimleri. vı, Geometric non-linear, rectangular hole, FEM, composite, stress concentration. vn
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Bu çalışmada yapısında delik bulunan ve karşılıklı iki kenarından basit mesnetle tutturulmuş anizotrop şerit-levhanın, üst yüzeyine etkiyen düzgün yayılı basınç yükü etkisinde eğilmesi problemi ele alınmıştır. Problemin matematiksel formülasyonu düzlem şekil değiştirme durumunda ve yapı elemanındaki şekil değiştirmelerin büyük olduğu kabulü altında Elastisite Teorisinin kesin geometrik non-lineer denklemleri çerçevesinde yapılmıştır. Ele alman probleme karşı gelen değişken katsayılı kısmi türevli non-lineer denklemler takımının, göz önüne alman sınır koşullan altında çözülmesi problemi ancak sayısal çözüm yöntemleri yardımıyla mümkün olduğundan, çözüm için Sonlu Elemanlar Yöntemi'nden yararlanılmıştır. Çözüm algoritmi non-lineer denklemler takımının lineerleştirilmesi, yani Newton-Raphson Yöntemine esaslanmıştır. Ele alman tez dört bölüm ve Kaynaklar'dan oluşmaktadır. Birinci Bölüm'de şerit-levhanın malzemesine ait temel bilgiler, tez konusuna ait temel bilgiler ve yapılan araştırmanın amaçlan verilmektedir. İkinci Bölüm'de, ele alman problemin matematiksel formülasyonu, non-lineer kısmi türevli diferansiyel denklemler takımına ait sınır değer probleminin SE modellenmesi aracılığı ile non-lineer cebirsel denklemler takımına indirgenmesi ve bu denklemler takımının Newton- Raphson Yöntemi ile çözülmesi açıklanmıştır. Üçüncü Bölüm'de, yapılan algoritma ve programlardan elde edilen, şerit-levhaya ait çeşitli malzeme ve geometrik parametrelerin yapıdaki gerilme birikimine etkisini gösteren çok sayıda grafik ve bu grafiklerin yorumlan verilmektedir. Son Bölüm'de, Tez çerçevesinde elde edilen sonuçlar ve değerlendirmesi yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the problem of a bending of an anisotrop strip-plate which has a hole in its structure, supported simply from two edges correspondingly, and under the effect of uniformly distributed pressure force to the top surface is considered. The problem is considered in the plane strain state and the structure of the element is assumed under the greater strain status so that the mathematical formulation of the problem is established in the framework of geometric non-lineer exact equations of the Elasticity Theory. The solution of the problem, under the considered baundary-values of the second order partial non-linear differantial equations set with variable coefficient, is possible by the help of numerical solution methods. Therefore for the solution, the Finite Element Method is used. The algorithm of the solution, lineerization of non-linear equations set, is based on Newton- Raphson Method. This thesis is composed of four chapter and a bibliography. In the first chapter, the basic knowledge of the strip plate' s material, the introduction of the thesis concept and the object of the study are given. In the second chapter, the mathematical formulation of the problem, the reduction of the non- lineer partial differantial equations set to non-linear algebraic equations set by Finite Element Model, and the solution of this equations set by Newton-Raphson Method are explained. In the third chapter, with the results of algorithms and programs from various materials and geometric parameters concerning to the strip-plate that show the effect of stress accumulation to the structure, various examples of graphics and their representation are presented. In the last chapter, the results from the thesis and their discussion are given.