Siyasal nivolar ve yansıtıcısız uzunluk ölçerler üzerine bir araştırma
An investigation on digital levels and reflectorless distance measuements devices
- Tez No: 154606
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENGİN GÜLAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Sayısal nivo, sistem kalibrasyonu, lüminans, REDM, yansıtma oram x, Digital level, system calibration, luminance, REDM, emissivity XI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET Bu çalışmada Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği'nin önemli ölçme aletlerinden olan sayısal nivolar ve yansıtıcısız uzaklık ölçerlerin üzerinde yapılan testler ve sonuçları verilmiştir. Sayısal nivo testlerinde Topcon DL-102 kullanılmıştır. Sayısal nivonun gözleme ekseni hatası belirlendikten ve düzeltildikten sonra 1,5 km.'lik gidiş-dönüş nivelmanında ortalama hatası hesaplanmıştır. Sayısal nivonun CCD' sinin çözünürlüğünü belirlemek amacıyla, milimetre hassasiyetinde hareket eden bir mekanizmanın üzerine kurulu miraya yapılan okumalarla mekanizmadan yapılan okumalar karşılaştırılmıştır. Manyetik alan hatasının boyutunu kıyaslamak amacıyla sayısal nivoyla klasik mekanik bir nivonun manyetik alan değerleri HI- 3604 marka bir elektromanyetik indüklenme ölçerle belirlenmiş ve elektromanyetik alanın yaklaşık kararlı hale gelmesi için gereken süre saptanmıştır. Sayısal nivonun görüş alanındaki mira kapalı alan yüzdesi, ölçülerin hangi yüzdede anlamlı sonuçlar vermeye devam ettiğini belirlemek amacıyla minimum görüş alam testiyle saptanmıştır. Mira yüzeyi aydınlığı testiyle miradan yansıyan ışık miktarının yeterli olduğu saat aralığı Norma marka bir lüksmetreyle bulunmuştur. Yansıtıcısız uzunluk ölçümü testlerinde Topcon GPT 6009 kullanılmıştır. Faz farkı hatası ve faz homoj ensizliği testleri yapılmıştır. Ne tip yüzeylerin daha sağlıklı sonuçlar verdiğini test etmek amacıyla; değişik renklerdeki yüzeylerin değişik yansıma açılanndaki ölçü farkları, değişik kontrast yüzdelerindeki yüzeylerin ölçü farkları ve değişik yüzey materyallerinin ölçü farkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, tests and results of digital levels and reflectorless distance measuring devices, which are important devices of Geodesy and Photogrammetry Engineering, are given. Topcon DL-102 is used in the digital level tests. After the collimation error of digital level is determined and corrected, 1,5 km. closed geometric levelling is made. After the balancing of the levelling network, mean error is calculated. To determine the resolution of digital level's CCD, measurements from the levelling rod mounted on a milimeter preciseness mechanism and readings from this mechanism are compared. To compare the dimension of the magnetic field error between digital level and classic mechanic level, magnetic field values of a classic mechanic level and a digital level are compared with a HI-3604 brand magnetic field measuring device and time needed to become nearly stable for magnetic field is determined. Levelling rod closed area percentage in digital level's field of view is determined in minimum field of view test to determine which percentage is continueing to give signicant results. In levelling rod's bright surface test, time range for sufficiant reflected light amount is determined with a Norma brand luxmeter. measurement time range for morning and night is determined with digital level using luxmeter. Topcon GPT 6009 is used in reflectorless electronic distance measurement tests. Phase difference error and phase unhomogeneity tests are made. Measurement differences of surfaces in different color and different reflectance angle, measurement differences of surfaces in different contrast percentage and measurement differences of different surface materials are determined to test which surfaces are more reliable.