Nesneye yönelik tasarım ile nesne-ilişkisel veritabanı geliştirilmesi
Building an object-relational database using object-oriented design
- Tez No: 154605
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TÜRKAY GÖKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Nesneye Yönelik Analiz, Nesneye Yönelik Tasarım, Nesneye Yönelik Veritabanı, Nesne-îlişkisel Veritabanı, modelleme, UML. vii
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Bilgisayar teknolojilerinin gelişimine paralel olarak büyük bir gelişme gösteren Coğrafi Bilgi Sistemleri, artık günümüz yaşantısının vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiştir. Bu gelişmeler; coğrafi verilerin modellenmesinde, coğrafi verilerin kavramsal düzeyde iyi düşünülmesini, tasarlanmasını, mantıksal olarak uygulanabilir bir detay düzeyinde gerçek dünya nesneleri olarak algılanıp olgularının ve bunların birbirleriyle ilişkilerinin açık olarak ortaya çıkarılmasını ve tanımlanmalarım gerektirmektedir. Tüm bunların, fiziksel olarak, günümüz teknolojisinin olanak sağladığı ve teorik olarak doğrulara en çok yaklaşan uygun yazılım, donanım ve veri bileşenleri kullanılarak yapılabileceği ortadadır. Yazılım teknolojileri ve olanaklarının haritacılık, kartografya, coğrafya gibi bilimlerin amaçlarına da hizmet etmesi ve Nesneye Yönelik Analiz, Nesneye Yönelik Modelleme, Nesneye Yönelik Tasarım, Nesneye Yönelik Veritabanı, Birleştirilmiş Modelleme Dili gibi konuların kullanılması ile gerçek dünyanın daha iyi bir şekilde modellenmesi mümkün hale gelmiştir. Bu tez çalışmasında, gerçek dünyanın günümüz teknolojisi ile daha iyi ve etkin bir şekilde modellenmesi gerekliliği ve modellenmesi üzerinde durulmuş ve dünyanın bir parçası olan bina, parsel ve sahip sınıfları ele alınarak örnek bir uygulama gerçekleştirilmiştir. Veri modellemesi nesneye yönelik tasarım yöntemleri ile yapılmış, tasarlanan veritabanı nesne- ilişkisel bir yapıda kurulmuştur. Nesneye yönelik tasarımda bilgisayar destekli yazılım mühendisliği (CASE) araçlarından olan Visio yazılımında teknoloji standardı haline gelen birleştirilmiş modelleme dili (UML) kullanılmıştır. Tasarımı tamamlanan model nesne- ilişkisel veritabanına ihraç edilip CBS ve Kartografik yazılımlar ile veri girişi, düzenlemeler ve analizler yapılmıştır. Yapılan uygulama sonucunda, gerçek dünya olgularının güncel kavram ve yaklaşımlar ile daha iyi bir şekilde tasarlanabileceği, uygulanabileceği, üzerinde sorgulamaların yapılabileceği ve buna uygun bir veritabanının oluşturtabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Geographic Information Systems, which expose enormous improvements parallel to computer technology developments, become an important part of nowadays human life. These developments require thorough thinking of geographic features at conceptual level, designing, defining relationships between objects explicitly after perceiving real world objects and its real relationships. All these things and modeling can be realized physically with today's technology by using appropriate software, hardware and dataset components. With the capabilities of nowadays software technologies, also serving the aims of sciences such as Mapping, Cartography, Geography, etc., and by using subjects such as Object- Oriented Analysis, Object-Oriented Modeling, Object-Oriented Design, Object-Oriented Database, and Unified Modeling Language, it becomes possible to model the real world much more better. In this thesis, the needs for modeling the real world much more sophisticated and the possibility of realizing these by using nowadays technologies are mentioned and a sample application is carried using building, parcel and owner real world object classes. Data modeling is made using object-oriented design methods and the designed database is constructed in object-relational way. In object-oriented design phase, Unified Modeling Language of Visio software is used. After designing the model, it is exported to object- relational database and data entry, editing, and analysis are made using Geographic Information System and Cartographic softwares. As a result, the possibility to design and model real world objects much more better using today's approach and technologies, and to construct a database, on which sophisticated queries can be made, is seemed and this is realized on a sample database constructed. Key words : Object-Oriented Analysis, Object-Oriented Design, Object-Oriented Database, Object-Relational Database, Modeling, UML. Vlll