Malatya ve çevresi kayısı üretim alanlarında toprak kökenli fungal etmenlerin saptanması
Identification and detection of soilborne fungal agents of apricot grown in Malatya and ıts districts
  1. Tez No: 154747
  2. Yazar: MUHARREM SELÇUK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEMRA DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kayısı, kuruma, toprak kaynaklı fungus, Apricot, decline, soilborne fungi m
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
ÖZET MALATYA VE ÇEVRESİ KAYISI ÜRETİM ALANLARINDA TOPRAK KÖKENLİ FUNGAL ETMENLERİN SAPTANMASI SELÇUK, Muharrem Yüksek Lisans Tezi, Bitki Koruma Anabilim Dalı Tez Danışmam: Yard. Doç.Dr. Semra DEMİR Aralık, 2004, 30 sayfa Bu çalışma ile Malatya ve çevresi kayısı üretim alanlarında görülen toprak kaynaklı fungal etmenlerin saptanmasına çalışılmıştır. Bu amaçla Malatya ilinde kayısı üretiminin yoğun olduğu, Merkez, Kale, Yeşilyurt, Battalgazi, Akçadağ, Doğanşehir, Darende, Doğanyol, Pötürge, Hekimhan ve Yazıhan ilçeleri ile Elazığ ilinin Baskil ilçesinde survey çalışmaları yapılmıştır. Survey çalışmasının yapıldığı alanlarda hastalık belirtisi gösteren ağaçlardan örnekler alınmış ve bu örneklerden izolasyonlar yapılmıştır. İzolasyonlar sonucunda Fusarium solanı, Fusarium oxy sporum, Geotrichum sp, Altemaria alternata, Ulocladium atrum, Drechlera sp,. Oidiodendrum sp,. Gliocladium, sp Armillaria mellea, Verticillium psalliotae, Rhizoctonia sp. Monilia laxa ve Cytospora sp izolatları elde edilmiştir. İzole edilen toplam 95 izolatın 38'i Fusarium cinsine bağlı iki ayrı türden oluşmuştur. Bunlardan Fusarium solani 22 adet, Fusarium oxy sporum ise 16 adet izolat ile toplam izolatlarm % 40 'nı oluşturmuştur. Patojenite çalışmalarında patojen olması muhtemel bu iki Fusarium türü hem ayrı ayrı ve hemde her iki izolat birlikte, bir yaşında ve steril toprak ortamında yetiştirilen kayısı (zerdali) çöğürlerine inokule edilmiştir. Yapılan gözlemler sonucunda Fusarium etmenlerinin inokule edildiği çöğürler ile kontrol çöğürleri arasında simptomatolojik açıdan herhangi bir farklılık gözlenmemiştir. Reizolasyon çalışmalarında bu iki izolat tekrar izole edilmiştir. Sonuç olarak patojenite testlerine tabi tutulan her iki Fusarium türünün de kayısı ağaçlarında patojen olmadıkları görülmüştür. Kayısı ağaçlarında görülen kurumaların ve solgunlukların; derin dikim, entomolojik sorunlar ve bitki besleme konusunda yapılan yanlışlıklar ve eksikliklerden kaynaklandığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IDENTIFICATION AND DETECTION OF SOILBORNE FUNGAL AGENTS OF APRICOT GROWN IN MALATYA AND ITS DISTRICTS SELÇUK, Muharrem Msc, Plant Protection Science Supervisor: Assoc.Prof.Dr.Semra DEMİR December, 2004, 30 Pages By this study soilborne fungal agents of apricot grown in Malatya and around were investigated. For this purpose a comprehensive survey activities were conducted in the main apricot growing districts of Malatya province including Centeral District, Kale, Yeşilyurt, Battalgazi, Akçadağ, Doğanşehir, Darende, Doğanyol, Pötürge, Hekimhan, Yazıhan and in Baskil district of Elazig province. Isolations were made from the symptomatic samples collected from surveyed areas. In the surveyed apricot trees Fusarium solani, Fusarium oxysporum, Geotrichum sp, Alternaria alternata, Ulocladium atrum, Drechlera sp,. Oidiodendrum sp,. Gliocladium, sp Armillaria mellea, Verticillium psalliotae, Rhizoctonia sp. Monilia laxa and Cytospora sp. were isolated. Among the 95 collected isolates, a total of 38 isolates were identified as two distinct species of the Fusarium genus. Twenty two were Fusarium solani and 16 were Fusarium oxysporum which constitutes the 40% of overall isolates. Both Fusarium species were inoculated to the one-year-old apricot seedlings as singular and double infections grown in sterile soil condition. No differences were observed between the inoculated and non-inoculated controls in terms of symptomatology. The isolates were recovered by reisolations from inoculated seedlings. As a result, both species of Fusarium were evaluated as to be non pathogenic isolates in apricot. Symptomatology of apricot decline attributed to Fusarium wilt is tought to be from heavy sowing dept, entomological problems and wrong nutrition practices.