İnci kefalinde (Chalcalburnus tarichi Pallas, 1811) ovulasyondan sonra ovaryum folikül hücrelerinde apoptozun gösterilmesi
Demonstration of apoptosis in postovulatory ovary follicles in Chalcalburnus tarichi Pallas, 1811
  1. Tez No: 154748
  2. Yazar: BURAK KAPTANER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜLER ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Apoptoz, Chalcalbumus tarichi, TÜNEL, Agaroz Jel Elektroforez, HPLC, Postovulasyon Folikülü, Ovaryum Steroidleri, Granuloza Hücreleri, Teka Hücreleri, Apoptosis, Chalcalburnus tarichi, TUNEL, Agarose Gel Electrophoresis, HPLC, Postovulatory Follicle, Ovary Steroids, Granulosa Cells, Theca Cells. m
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
ÖZET tNCt KEF ALİNDE {Chalcalbumus tarichi Pallas, 1811) OVULASYONDAN SONRA OVARYUM FOLİKÜL HÜCRELERİNDE APOPTOZUN GÖSTERİLMESİ KAPTANER, Burak Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Güler ÜNAL Temmuz 2004, 29 sayfa Apoptoz, doku yenilenmesi ve şekillenmesi, metamorfoz ve embriyogenez gibi temel biyolojik olaylarda rol oynayan aktif bir hücresel ölüm yoludur. Bu çalışmada apoptozun inci kefalinde postovulasyon foliküllerinin ortadan kaldırılmasından sorumlu olup olmadığı, agaroz jel elektroforez ve TÜNEL analizleri ile araştırıldı. Bununla birlikte, ovulasyondan sonra plazma 17p östradiol ve progesteron seviyeleri ile apoptoz arasındaki ilişki incelendi. Elektroforez analizlerinde, ovulasyondan sonra 1., 3. ve 5. günlerde, apoptozun göstergesi olan oligonükleozomal büyüklükteki genomik DNA parçalanması gözlendi. DNA parçalanmasında 3. ve 5. günlerde, 1. güne göre artış görüldü. TÜNEL analizleri ile ovulasyondan sonra 1. günde, postovulasyon foliküllerinde apoptotik hücreler belirlendi ve apoptozun çoğunlukla granuloza hücrelerinde, seyrek olarak da teka hücrelerinde olduğu gözlendi. Ovulasyondan sonra 1., 3. ve 5. günlerde plazma 17p östradiol ve progesteron seviyeleri HPLC ile ölçüldü. Plazma 170 östradiol seviyesinde, 3. günde belirgin bir düşüş gözlendi (P < 0.05). Bu düşüş 5. günde de devam etti fakat önemli değildi. Apoptotik DNA parçalanması 3. ve 5. günlerde 17p östradiol seviyesine zıt olarak arttı. Plazma progesteron seviyesi ise bu günlerde önemli bir değişiklik göstermedi. Bu sonuçlar, apoptozun inci kefalinde postovulasyon foliküllerinin ortadan kaldırılmasında rol oynadığını gösterir. Ayrıca 17p östradiolün düşük seviyesinin, postovulasyon folikül apoptozunu hızlandırdığını söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEMONSTRATION OF APOPTOSIS IN POSTOVULATORY OVARY FOLLICLES IN Chalcalburnm tarichi Pallas, 181 1. KAPTANER, Burak Msc Thesis, Biology Science Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Güler ÜNAL July 2004, 29 pages Apoptosis is an active cellular death pathway which plays role in fundamental biological events such as tissue renewing and remodelling, metamorphosis and embryogenesis. In the present study, whether apoptosis is responsible for elimination of postovulatory follicles was investigated by agarose gel electrophoresis and TUNEL analyses in Chalcalburnus tarichi. In addition, relationship between 170 estradiol and progesteron levels with apoptosis was examined after ovulation. Oligonucleosomal length DNA fragmentation which is hallmark of apoptosis was observed on days 1, 3 and 5 after ovulation in electrophoresis analyses. An increase in DNA fragmentation was observed on days 3 and 5 compared to day 1. Apoptotic cells were determined on day 1 in postovulatory follicles with TUNEL analyses and apoptosis was observed mostly in granulosa cells and'scarcely in theca cells. 170 estradiol and progesteron levels were measured on days 1, 3 and 5 after ovulation by HPLC. A significant decrease in the plasma 170 estradiol level was observed on day 3 (P < 0.05). This decline also continued on day 5 but it was significant (P > 0.05). Apoptotic DNA fragmentation on days 3 and 5 increased contrast to 170 estradiol levels. Plasma progesteron levels did not display a significant shift during these days. These results demonstrate that apoptosis plays role in elimination of postovulatory follicles in Chalcalburnus tarichi. Also we may say that low level of 170 estradiol accelerates postovulatory follicle apoptosis.