Karadeniz'in Samsun kıyı şeridinde fitoplankton dağılımı ve değişimi üzerine bir araştırma
A study on the phytoplakton distribution and variation along the Samsun Black Sea coastline
  1. Tez No: 154860
  2. Yazar: ÖZGÜR BAYTUT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ARİF GÖNÜLOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Fitoplankton, Karadeniz, Ötrofikasyon, Tür Çeşitliliği, Ekoloji, Phytoplankton, Black Sea, Eutrophication, Species richness, Ecology
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
IV ÖZET KARADENİZ'İN SAMSUN KIYI ŞERİDİNDE FİTOPLANKTON DAĞILIMI VE DEĞİŞİMİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Samsun Kıyı Şeridinde belirlenen beş istasyonda, fitoplanktonun tür kompozisyonu, nitel ve nicel dağılımları ve ekolojik faktörlerin bu dağılıma etkileri, Ekim 2002 ile Ekim 2003 tarihleri arasında, aylık periyodlarda incelenmiştir. Samsun Kıyı Şeridinde belirlenen 145 taksadan; Cyanophyceae'den 2 tür (%1,38), Dinophyceae'den 44 tür (%30,34), Noctilucaphyceae'den 2 tür (%1,38), Prymnesiophyceae'den 1 tür (%0,69), Chrysophyceae'den 2 tür (%1,38), Dictyochophyceae'den 3 tür (%2,07), Coscinodiscophyceae'den 53 tür (%36,55), Fragilariophyceae'den 13 tür (%8,97), Bacillariophyceae'den 18 tür (%12,41), Euglenophyceae'den 2 tür (%1,38), ve Prasinophyceae'den 2 tür (%1,38) tanımlanmıştır. Dinophyceae ve diyatomelerden Coscinodiscophyceae'nin araştırma süresince tür sayısı ve hücre yoğunluğu bakımından, diğer sınıflara oranla baskın olduğu saptanmıştır. Tür sayısı bakımından, Dinophyceae, Haziran 2003 'te 29 tür ve Ekim 2003 'te 30 tür; Coscinodiscophyceae ise, Nisan 2003 'te 39 tür ile dominant olmuşlardır. Birey sayısı bakımından, Coscinodiscophyceae Temmuz 2003'te (2166xl03 h.l“1), Dinophyceae ise Haziran 2003 ve Eylül 2003 tarihlerinde (sırasıyla 246x1 03 h.l”1 ve 228x1 03 h.l“1), baskın olmuştur Araştırma süresi boyunca en yüksek birey sayısına sahip türler; Dinophyceae' den Ceratium furca (18xl03 h.l”1, Ekim 2002), Heterocapsa triquetra (79xl03 h.l“1, Mayıs 2003), Gonyauka pofyedra (18xl03 h.l”1, Haziran 2003, Temmuz 2003 ve Ağustos 2003), Prorocentrum micans (42x1ü3 hT1, Ekim 2002); Coscinodiscophyceae'den Chaetoceros affinis (44xl03 h.1“1, Ağustos 2003), Skeletonema costatum (564xl03 h.l”1, Haziran 2003), Dactyliosolen fragilissimus (1357xl03 h.1“1, Temmuz 2003), Proboscia al ata (618xl03 h.1”1, Mayıs 2003); Bacillariophyceae'den Pseudonitzschia pungens (387xl03 h.1“1, Ekim 2002); Euglenophyceae' den Eutreptiella gymnastica (115 xl03 h.1”1, Ekim 2002 ve Kasım 2002) olmuştur.Fitoplanktondaki tür çeşitliliğini belirlemek amacı ile Shannon- Weaver Diversite İndeksi ve Pielou Düzenlilik İndeksi hesaplanmıştır. En yüksek değerler (Ishw = 5,1 14 ve EP = 0,997) Şubat 2003'te ve en düşük değerler (Ishw =2,09 EP =0,604) ise Ekim 2003'te belirlenmiştir. Mayıs 2003 tarihinde tür diversitesinin düşmesi, Coscinodiscophyceae' den Proboscia alata' nm (618xl03 h.1“1), Temmuz 2003 dönemindeki diversite indeks değerinin azalması, Dactyliosolen fragilissimus' un (1357xl03 h.l”1) hücre yoğunluklarının artmasından kaynaklanmıştır. Fiziko-kimyasal parametreler (°C, Secchi disk derinliği, çözünmüş oksijen, NO2-N, N03“-N, NH4+-N, PO4”3- P, Chl-a ) ve fıtoplankton gruplannın birey sayılan arasında korelasyon katsayıları ve önemlilik düzeyleri hesaplanmıştır. Buna göre, Sıcaklık ile dinoflagellat birey sayısı arasında, kuvvetli pozitif (r=0,73) korelasyon ve önemli ilişki bulunmuştur. Klorofil-a (Chl-a) ile Bacillariophyceae ve Euglenophyceae birey sayıları arasında, kuvvetli pozitif (sırasıyla r=0,75 ve r=0,72) korelasyon ve önemli ilişki saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
iii ABSTRACT A STUDY ON PHYTOPLANKTON DISTRIBUTION AND VARIATION ALONG THE SAMSUN BLACK SEA COASTLINE The composition, qualitative and quantitative distribution of phytoplankton and ecological factors were investigated monthly at 5 stations in Samsun Coastline between October 2002 and October 2003. The following 145 taxa were determined: 2 species of Cyanophyceae (1,38%), 44 species of Dinophyceae (30,34%), 2 species of Noctilucaphyceae (1,38%), 1 species of Prymnesiophyceae (0,69%), 2 species of Chrysophyceae (1,38%), 3 species of Dictyochophyceae (2,07%), 53 species of Coscinodiscophyceae (36,55%), 13 species of Fragilariophyceae (8,97%), 18 species of Bacillariophyceae (12,41%), 2 species of Euglenophyceae (1,38%) and 2 species of Prasinophyceae (1,38%) in the neritic waters of Samsun Coastline. Coscinodiscophyceae from diatoms and Dinophyceae were more dominant in terms of species number and cell density, than the other taxonomic groups. In terms of species number, Dinophyceae was dominant represented with 29 species in October and 30 species in June 2003, whereas Coscinodiscophyceae was dominant represented with 39 species in April 2003. With respect to cell number, the most abundant groups were Coscinodiscophyceae in July 2003 (2166xl03 cell.l“1) and Dinophyceae in June 2003 (246 xlO3 cell.l”1) and in September 2003 (228xl03 cell.l“1). During the research period, species with the highest individuals of Dinophyceae, Coscinodiscophyceae, Bacillariophyceae and Euglenophyceae were Ceratium furca (18xl03 cell.1”1, October 2002), Heterocapsa triquetra (79xl03 cell.l“1, May 2003), Gonyaulax polyedra (18xl03 cell.l”1, June 2003, July 2003 and August 2003), Prorocentrum micans (42x1 03 cell.l“1, October 2002); Chaetoceros affinis (44x1 03 cell.l”1, August 2003), Skeletonema costatum (564x1 03 cell.l“1, June 2003), Dactyliosolen fragilissimus (1357xl03 cell.1”1, July 2003), Proboscia alata (618xl03 cell.l“1, May 2003); Pseudonitzschia pungens (387xl03 cell.l”1, October 2002) and Eutreptiella gymnastica (115 xlO3 cell.l“1, October 2002 and November 2002); respectively.vii Shannon-Weaver Diversity Index. (Ishw) and Pielou evenness Index (Ep)were calculated to identify the species richness among the phytoplankton. The highest values (Ishw =5.114 and Ep=0,997) and the lowest values (Ishw =2,09 and Ep=0,604) were determined in February, and October 2003, respectively. Decrease in the species richness in May 2003 and July 2003 was caused by increase in the cell number of Proboscia alata (618X103 cell.l”1) and Dactyliosolenfragilissimus (1357xl03 cell.l“1), respectively. The correlation coefficients and confidence levels analysis between physico-chemical parameters (°C, Secchi disc depth, dissolved oxygen, N02~-N, N03”-N, NH/-N, P04"3- P, Chl-a) and individual numbers of the phytoplankton groups were conducted. A strong positive correlation (r = 0,73) and significant relation were determined between temperature and dinoflagellat individual number. Also, a strong positive correlation and significant relation were apparent between Chlorophyll-a, Bacillariophyceae (r = 0,75) and Euglenophyceae (r = 0,72) individual numbers.