Kurupelit Kampüsündeki nirengi noktalarının üç boyutlu koordinatlarının GPS ile belirlenmesi
The determination of the three dimensional coordinates of the land surveying triangulaton points in Kurupelit Campus with GPS
  1. Tez No: 154861
  2. Yazar: BARIŞ KURT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEBAHHATTİN BEKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: GPS, Üç boyutlu koordinat belirleme, GPS, 3D coordinates determination
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
KURUPELİT KAMPÜSÜNDEKİ NİRENGİ NOKTALARININ ÜÇ BOYUTLU KOORDİNATLARININ GPS İLE BELİRLENMESİ ÖZET Jeodezinin en önemli uğraşlarından biri, fiziksel yeryüzünde yeterli sıklıkta ve doğrulukta üç boyutlu koordinatları bilinen (nirengi) noktaları üretmektir. Günümüzde klasik yöntemle doğrultu ve kenar ölçmek suretiyle oluşturulan nirengi ağlan, bugün GPS (Global Positioning System) yöntemiyle üç boyutlu ağlar kurmak suretiyle, klasik yönteme göre, hızlı, daha az maliyet ve iş gücüyle, hava şartlarına daha az bağımlı ve çok daha hassas ölçülebilmektedir. GPS ile ölçmelerde noktaların birbirini görmesi gibi zorunluluk yoktur. Günümüzde GPS ölçü aletlerinin fiyatlarının yüksek olmasına karşın, gelişen teknolojiye paralel olarak aletlerin fiyatları her geçen gün düşmekte, buna karşın; hassasiyetleri ve fonksiyonları da giderek artmaktadır. Günümüzde el GPS' i kullanım kolaylığı ve fiyatlarının uygun olması nedeniyle jeodezik çalışmaların dışındaki diğer alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Jeodezik çalışmalarda ise hassasiyetinin düşük olması nedeniyle pek kullanılmamaktadır. Tüm bu özelliklerinden dolayı GPS aleti, jeodezik uygulamalardaki yerini her geçen gün artırarak, yaygınlaşmakta ve giderek kullanım alanını genişletmektedir. Kurupelit kampüsünde yapmış olduğumuz bu çalışmada, dört adet nirengi ve yedi adet poligon noktasında GPS ölçü yöntemiyle tespit edilmiş olan değerler, aynı bölgede H.G.M. tarafindan klasik ölçü yöntemiyle tespit edilmiş olan değerler ile karşılaştırılmıştır. Her iki ölçme yönteminin karşılaştırılması sonucunda; X koordinatları arasındaki maksimum fark 8 cm, Y koordinatları arasındaki maksimum fark 7 cm ve Z yükseklikleri arasındaki maksimum fark 48 cm olarak görülmüştür. Uygulama ölçülerinin değerlendirilmesi sonucunda GPS yönteminin her türlü üç boyutlu konum belirleme çalışmalarında basan ile kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
II THE DETERMINATION OF THE THREE-DIMENSIONAL COORDINATES OF THE LAND SURVEYING TRIANGULATON POINTS IN KURUPELIT CAMPUS WITH GPS ABSTRACT One of the most significant efforts of geodesy is to produce the points on the physical earth of which the three-dimensional coordinates are known in sufficient precision and accurate. These days the land surveying triangulation nets which are formed to measure the direction and edge with the classical method can be measured more quicklier than classical method by using less money and workforce, less depending on the air condition and much more mechanically exact than the classical method. In the measures by means of GPS, there is no obligation of the points seeing each other. Although the price of the GPS measurement tools is high today, parallel to developing technology, there has been a fell in the price of the tools, in spite of this, their mechanically exacts and function have been increasing gradually. Today hand GPS has commanly used in other branches with the exception of geodetic studies because of its usage convenience and suitability in its price. It hasn't used in geodetic studies because of its low mechanically exact. Because of all its special features GPS tool, by expanding its place in geodetic applications has become widespread and made its usage area extend gradually. In this work which we have made in Kurupelit campus the values which have been fixed by the help of the GPS measurement method at the points of four land surveying triangulation and seven polygons, have been compared with the values which have been fixed by the help of the classical measurement by H.G.M. on the same area. As a result of the comparison the two measurement methods, it has been seen that the maximum difference among the X coordinates is 8 cm, among the Y coordinates is 7 cm and among the Z heights is 48 cm. As a result of evaluation of the application measurements it is thought GPS method to be able to be used succesfuly for every kind of the three-dimensional location determination studies.