Reservoir description and evaluation of beloka formation in southeast part of Silivanka field
- Tez No: 15504
- Danışmanlar: PROF.DR. ENDER OKANDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
- Anahtar Kelimeler: Silivanka, Beloka, kireçtaşı petrol sahası, kurtarım, üretim kuyusu açılması, su enjeksiyonu, Silivanka, Beloka, simulation, carbonate oil reservoir, .recovery, infill drilling, water injection
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 283
Özet
ÖZET GÜNEYDOĞU SİÜVANKA SAHASI BELOKA FORMASYONUNUN TANIMLANMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ GÖKTUĞ, Erten Yüksek Lisans Tezi, Petrol Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ender OKANDAN Eylül 199 1,283 sayfa Klasik rezervuar mühendisliği genellikle heterojen rezervuarlann yapısını tanımlamakta ve kayaç ile akışkan özelliklerinin zamanla değişimini hesaplamalara katmakta yetersiz kalmaktadır. Bu çalışmada rezervuar sirnülatörü kullanılarak Silivanka petrol sahasının rezervuar ve üretim karakteristiklerini inceleyen nümerik bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya başlarken rezervuara ait elde edilen tüm bilgiler modele veri olarak tanımlanmış ve daha sonra bu veriler İşığında elde edilen sonuçlar gözlemlenmiş kuyu performansları île karşılaştırılarak tanımlanan veriler düzeltilmiştir. Düzeltme aşamasından sonra ise sahanın geliştirilebilmesi amacıyla en uygun stratejinin belirlenebilmesi için; kuyuların üretim aralı ki an, üretim debileri değiştirilmiş ve sahaya yeni kuyular açılarak sonuçlan gözlemlenmiştir. Diğer yandan daha fazla petrol üretimi yapılabilmesi ve bu üretim sırasında ortaya çıkabilecek basınç düşüşlerinin önlenmesi amacıyla sahada su enjeksiyonu uygulamasının yaratabileceği etkiler araştırılmıştır.Bu çalışmanın sonucunda, sahanın bugünkü şartlar altında üretime devam etmesiyle 2070 yılma kadar f 10.3'lük bir petrol kurtarımı olacağı, 3 yeni üretim kuyusunun açılması ile ise kurtarım miktarının %21.3'e yükseltilebileceği hesaplanmıştır. Su enjeksiyonunun ise kurtarım üzerinde önemli bir etkisinin olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RESERVOIR DESCRIPTION AND EVALUATION OF BELOKA FORMATION IN SOUTHEAST PART OF SILIVANKA FIELD GOKTUG, Ertan M. Sc. in Petroleum Engineering Supervisor : Professor Dr. Ender Okandan September 1 99 1, 283 pages Conventional reservoir engineering is not adequate to describe the behaviour of hydrocarbon reservoirs which usually exhibit heterogeneity and anisotorpy, and toaccount for the variations of rock and fluid properties in time. A numerical study was performed to analyze the reservoir and production characteristics of a Silivanka oil field by using a black oil model. The study was commenced with the analysis of all pertinent data on the reservoir, as input into the model. The input data was then fine- tuned by history matching the well performances in the reservoir. After the completion of history match, sensitivity studies were performed to decide on the best operating strategy for the exploitation of the field. Feasibility of changing production intervals of the wells, changing production rates and infill drilling operations were investigated. Also, ss a pressure maintenance operation and to sweep more oil, water injection was tested to see its effect on oil recovery. inFor this research It was predicted that if the present wells were kept as they are, the ultimate recovery will be \0% in the year 2070, the year when comparison of different production/injeciton scenarios were made. 3 new wells in the southern part of the study field programmed for immediate production, will increase the ultimate recovery to 2\% in 2070. Water injection scenarios did not cause appreciable changes in the ultimate recovery.