Synthesis of regulatory control structures for a styrene plant
- Tez No: 15510
- Danışmanlar: PROF.DR. TÜRKER GÜRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Integer Linear Programming, Regulatory Control, Synthesis of Control Structures, Simulation
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
ÖZET BİR STİREN FABRİKASINDA DÜZENLEYİCİ KONTROL YAPILARININ SENTEZİ TÜRKAY, Metin Yüksek Lisans Tezi, Kimya Müh. Böl Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Türker GÜRKAN Y.Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Canan ÖZGEN Ağustos 1991, 206 sayfa Gerçek bir stiren fabrikasının düzenleyici kontrol yapılan sistematik bir şekilde sentez edildi. Bu çalışmada böyle bir yöntem ilk defa bir fabrikaya uygulandı. Alternatif geçerli yapılar ilk aşamada Tamsayılı Doğrusal Programlama (ILP) teknikleri kullanılarak belirlenirken bu alternatiflerin performansları RI, NI, RGA, SVD, İMCİM ve RDG etkileşim vikriterleri kullanılarak değerlendirildi. Süreç şemasının rasyonel bir biçimde bölünmesi ile çözüme az bir efor sarf edilerek ulaşısıldı. Tüm sürecin alternatif geçerli kontrol yapılarının bölümlerininkinin birleştirilmesinden elde edilebileceği gösterildi. Ünitelerin kazanç matrisleri PROCESS Simulasyon paketi ve bu çalışmada geliştirilen reaktör modeli kullanılarak oluşturuldu. Her reaktörde besleme sıcaklığı ile dönüşümün, karşılıklı olarak yakıt ve buhar akışlarıyla kontrol edilebileceği görüldü. Damıtma kolonlarında ise, en iyi kontrol şekillenmesi Benzen-Toluen Kolonunda (L, B), Etilbenzen Kolonunda ise (D, V) olarak belirlendi. Elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde fabrikanın en uygun kontrol yapısı ile denetlenmediği görüldü. Bu çalışmada belirlenen en iyi kontrol yapısı uygulanırsa fabrika daha iyi kontrol edilebilecek ve yüksek kalitede sti renin daha düşük bir enerji maliyeti ile üretilmesi mümkün olabi lecekti r. vöAnahtar Kelimeler : Tamsayı! i Doğrusal Programlama, Düzenleyici Kontrol, Kontrol Yapılarının Seztezi, Simülasyon Bilim Kodu : 603.02.02 viü
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS OF REGULATORY CONTROL STRUCTURES FOR A STYRENE PLANT TÜRKAY, Metin M.S. in Chemical Engineering Supervisor : Prof. Dr. Türker GÜRKAN Co-supervisor : Prof. Dr. Canan ÖZGEN August 1991, 206 pages The regulatory control structures for an existing full scale styrene plant is synthesized by systematic procedures. This is the first time such systematic procedures are applied to a real plant. Alternative feasible structures are determined in the first phase by Integer Linear Programming (ILP) techniques while the performance of the alternatives are evaluated by the RI, NI, RGA, SVD, IMCIM and RDG interaction measures. tiiIt is found that, the plant can be decomposed into subsections in a rational manner and thus solutions for those can be obtained with less effort. The alternative control structures for the complete process can be synthesized from that of the subsections. Steady-state gain matrices for various units are constructed utilizing PROCESS Simulation Package and by making use of the reactor model developed in this study. It is found that, feed temperature and conversion for each reactor can satisfactorily be controlled with the fuel and steam flow rates respectively. In distillation columns, the best control configuration for the Benzene-Toluene Column is the (L, B) scheme, while it for Ethylbenzene Column it is the (D,V) scheme. Comparisons indicated that, the existing plant is not operating with the most suitable control configuration. The application of the control configuration found in this study will result in a better control of the plant, producing high quality styrene with less energy cost. IV